English                                                        Piatok 26.04.2024, 10:55

MFDF Ji.hlava ocení Dušana Hanáka

26. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava (25. – 30. 10. 2022) udelí Dušanovi Hanákovi cenu za prínos svetovej kinematografii a premietne takmer dve desiatky slovenských filmov, viacero z nich v premiére.

Jeho filmová tvorba je veľmi inšpiratívna svojím osobitým rukopisom, odvahou a schopnosťou zachytiť podstatné témy svojej doby, a to i za cenu dobových zákazov a obmedzovaní zo strany totalitného režimu. Kritickosť filmov Dušana Hanáka vyplýva predovšetkým z dôslednej autentickosti, vo filmoch prepájal experimentovanie s civilnosťou. Od roku 1992 pôsobil ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde podstatným spôsobom ovplyvnil nastupujúcu generáciu režisérov a režisérok,povedal o Dušanovi Hanákovi riaditeľ MFDF Ji.hlava Marek Hovorka. Festival pri príležitosti udelenia ceny uvedie filmy Obrazy starého sveta a Prišiel k nám Old Shatterhand.

V súťaži svetových dokumentárnych filmov Opus Bonum bude mať svetovú premiéru nový film Jara Vojteka Turnus. Festivalovú premiéru si odbije film Let domov Tomáša Bojara, ktorý bol vybraný do súťaže Svedectvo.

O cenu pre najlepší český (koprodukčný) dokument sa bude uchádzať päť slovenských filmov, dva z nich v svetovej premiére: Odchádzania (r. Mira Erdevicki) a Banditi pre baladu (r. Vladimír Morávek). V súťaži Česká radosť sa nachádzajú aj Pongo Calling (r. Tomáš Kratochvíl), Kapr (r. Lucie Králová) a Návštevníci (r. Veronika Lišková).

O ceny sa bude uchádzať aj päť krátkych filmov. V súťaži Krátka radosť to budú filmy Musíme prežiť: Fukušima! režiséra Tomáša Krupu a Okrasa Márie Pinčíkovej z cyklu Budujeme Slovensko, oba v medzinárodnej premiére. Medzi experimentálnymi filmami zo sekcie Exprmntl.cz nájdeme Lesy a pobrežia pri zingste (r. Peter Podolský) v svetovej premiére, Kambium 1492 (r. Peter Kašpar, Denis Kozerawski) vo festivalovej premiére a Asterión (r. Francesco Montagner).

Okrem spomínaných filmov Dušana Hanáka sa v sekcii Zvláštne uvedenie v svetovej premiére predstaví aj nový film Mareka Kuboša ± 90.

V sekcii Dokument ČT si môže jihlavské publikum pripomenúť štyri tohtoročné slovenské filmy: Dežo Hoffmann – fotograf Beatles (r. Patrik Lančarič), Identita ES (r. Alena Činčerová), Michael Kocáb – rocker versus politik (r. Olga Sommerová) a Planéta Praha (r. Jan Hošek).

Slovensko bude mať zastúpenie taktiež na industry podujatiach. Tereza Tokárová sa zúčastní tréningového programu Emerging Producers. Medzinárodných partnerov si na New Visions Market budú hľadať projekty Becoming Ema (r. Patricia Drati), Maybe, It's Not Real (r. Štefánia Lovasová) a My štyria (r. Josefina Lubojacki). Na cenu Silver Eye Award je nominovaný celovečerný film Katedrála (r. Denis Dobrovoda) a krátky film Strigov (r. Barbora Berezňáková).

Súvisiace AIC správy:
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2021
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2020
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2019
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2018
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2017
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2016
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2015

publikované: 24.10.2022
aktualizované: 24.10.2022