English                                                        Sobota 20.04.2024, 05:23

MFDF Ji.hlava 2018 predstaví slovenské dokumenty

Organizátori Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava prinášajú výber výnimočných autorských dokumentárnych filmov, prevažne zo strednej a východnej Európy. V súťažných sekciách 22. ročníka festivalu sa od 25. do 30. októbra 2018 predstaví až šesť slovenských a koprodukčných snímok, väčšina v svetovej či medzinárodnej premiére.

Prvý celovečerný film Jakuba Červenku Hovory s TGM bude súťažiť v rámci sekcie Opus Bonum, ktorej výber reflektuje súčasné tendencie v dokumentárnom filme. Hovory s TGM zachytáva stretnutie Karla Čapka a prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka v záhradách zámku v Topoľčiankach, kde majú rozhodnúť o osude svojho spoločného literárneho diela. Úvahy o kľúčových otázkach osobnej povahy i spoločenských funkcií politika a literáta prerušujú vzájomné výčitky aj urážky. Film sa bude zároveň uchádzať aj o cenu v súťažnej sekcii Česká radosť.

Dokument Môj neznámy vojak o pátraní po osobe vystrihnutej z rodinného albumu režisérky Anny Kryvenko sa spolu s ďalšími debutmi výrazných filmárov predstaví v sekcii Prvé svetlá.

Medzi 15 dokumentmi súťažnej sekcie Medzi morami sa predstaví tiež Posledný autoportrét Mareka Kuboša, sebareflexívna úvaha režiséra nad možným ukončením autorskej tvorby. V svetovej premiére bude súťažiť tiež dokument Dobrá smrť (r. Tomáš Krupa) zachytávajúci nevyliečiteľne chorú Janette, ktorá chce dobrovoľne ukončiť svoj život. „Našim zámerom je prispieť k detabuizácii smrti. Smrť nikto nemá rád a každý sa jej bojí. Spoločnosť uprednostňuje ignorovanie tejto najzákladnejšej životnej skutočnosti, pritom premýšľanie o nevyhnutnom konci je spôsob, ako sa na život pozerať z odlišnej perspektívy. Dnes, v dobe, kedy sa znova pýtame, kam smerujeme, nastala chvíľa na najpodstatnejšie otázky,” povedal Tomáš Krupa v rozhovore pre portál BratislavaDen.sk. Do poroty súťažnej sekcie zasadne aj slovenská producentka Zuzana Mistríková.

Pozoruhodné snímky študentov filmových škôl zo strednej a východnej Európy sa budú uchádzať o ceny v sekcii Medzi morami – študentská súťaž, medzi inými tiež Mama. Gabriela. Televízia Lucie Kašovej o dvoch kamarátkach, ktoré sa zabávajú účasťou v rôznych televíznych show.

Súťažná prehliadka Fascinácia: Exprmntl.cz pozostáva zo súčasných experimentálnych filmov, ktoré hľadajú nové výrazové prostriedky na zachytenie autentickej výpovede. Extrakcia Kateřiny Hroníkovej poukazuje analógiou extrahovaného zubu na spoločenské odcudzenie.

V sekcii Československý orient sa predstaví aj Jar na Podkarpatskej Rusi (r. Karel Plicka), film zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ je etnografickou štúdiou Veľkej noci.

Vo vzdelávacom a propagačnom projekte Emerging Producers, združujúcom európskych producentov dokumentárnych filmov, bude slovenským reprezentantom Wanda Adamík Hrycová, producentka spoločnosti Wandal Production.

Riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ Rastislav Steranka sa zúčastní panelovej diskusie Visegrad Accelerator: Budúcnosť filmu v strednej Európe

Dlhometrážne filmy v databáze AIC:
Dobrá smrť (r. Tomáš Krupa): http://www.aic.sk/slovak-films/21309.html
Môj neznámy vojak (r. Anna Kryvenko): http://www.aic.sk/slovak-films/22465.html
Posledný autoportrét (r. Marek Kuboš):
http://www.aic.sk/slovak-films/22845.html


Program slovenských filmov na MFDF Ji.hlava:
Mama. Gabriela. Televízia / 26. október / piatok / 11. 00 / DKO II
Hovory s TGM / 26. október / piatok / 22.30 / DKO I
Môj neznámy vojak / 27. október / sobota / 12. 00 / DKO II
Extrakcia / 27. október / sobota / 12. 30 / Horácké divadlo – Velká scéna
Posledný autoportrét / 27. október / sobota / 13. 30 / DKO I
Hovory s TGM / 27. október / sobota / 17. 30 / Horácké divadlo – Velká scéna
Jar na Podkarpatskej Rusi / 29. október / 10. 00 / pondelok / DIOD
Dobrá smrť / 29. október / pondelok / 16.00 / Horácké divadlo – Velká scéna
Dobrá smrť / 29. október / nedeľa / 20. 00 / DKO I
Mama. Gabriela. Televízia / 29. október / pondelok / 22. 30 / Kino Dukla – Edison
Môj neznámy vojak / 30. október / utorok / 17. 00 / DKO II


Súvisiace AIC správy:
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2017
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2016
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2015

publikované: 22.10.2018
aktualizované: 25.10.2018