English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 18:00

Svetové premiéry i digitálne reštaurované dokumenty na 23. MFDF Ji.hlava

23. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava (24. – 29. 10. 2019) pripravil program bohatý na svetové i medzinárodné premiéry slovenských dokumentárnych filmov. Na festivale sa tiež premietne pásmo ôsmich digitálne reštaurovaných filmov, ktoré predstavujú prierez slovenskou krátkometrážnou dokumentárnou tvorbou 60. rokov.

Súťažná sekcia Prvé svetlá uvedie vo svetovej premiére celovečerný debut Viery Čákanyovej FREM, ktorý reaguje na súčasnú vlnu posthumanistického uvažovania spôsobeného rozvojom technológie a umelej inteligencie rovnako ako klimatickou krízou. Film bude súťažiť i vo výbere Česká radosť spolu s ďalšími slovenskými dokumentmi ako Skutok sa stal (r. Barbora Berezňáková), The Sound Is Innocent (r. Johana Ožvold) a Ukradnutý štát (r. Zuzana Piussi).

Svetovú premiéru čaká i Raj na zemi v réžii Jara Vojteka. Film o fotografovi a novinárovi Andrejovi Bánovi predstaví súťažná sekcia Medzi morami, kde mu bude konkurovať Volanie Erika Prausa zachytávajúci život troch mníchov v pravoslávnom kláštore.

Po prvýkrát sa festivalovým divákom predstaví Komunizmus a sieť (r. Karel Vachek), šesťhodinová esej skúmajúca dejiny režimov a revolúcií, vodcov i mučeníkov filozofickou optikou. Do nesúťažnej sekcie Zvláštne uvedenie patrí tiež projekcia filmu Hotel Úsvit, ktorá bude poctou jeho zosnulej režisérke Márii Rumanovej.

Dokument ČT, sekcia zostavená z produkcie Českej televízie, uvedie dokument Jiří Suchý – Lehce s životem se prát (r. Olga Sommerová).

Popri súčasnej slovenskej dokumentárnej tvorbe sa predstavia i staršie tituly zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ. Okrem známejších titulov Voda a práca (1963) Martina Slivku, Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) Dušana Hanáka, Fotografovanie obyvateľov domu (1968) Dušana Trančíka, diváci v Jihlave uvidia aj experimentálny film s autentickými vojnovými zábermi Lilli Marlen (1970) od Petra Mihálika, dokument o živote ľudí v zaostalých oblastiach východného Slovenska Zakliata dolina (1966) Štefana Kamenického, film o osude mladej ženy, ktorá sa ocitla vo väzení, Spoveď (1968) Pavla Sýkoru, ale tiež krátky dokument o Vladimírovi Clementisovi Nedokončená kronika (1967) Rudolfa Urca afilm o tvorbe slovenského fotografa Pavla Hudeca Som prekliaty fotograf (1969) Juliusa Matulu.

Na jihlavskom festivale sa premietania zúčastnia režisér Dušan Trančík a režisér, dramaturg a publicista Rudolf Urc, súčasťou projekcie bude aj prezentácia 2-DVD Slovenský dokumentárny film 60 z edičného oddelenia SFÚ, ktoré zostavil Rudolf Urc spolu s filmovým publicistom Pavlom Brankom.

V Industry programe sa projektu Emerging Producers určeného pre producentov dokumentárnych filmov v Európe zúčastní producent a režisér Tomáš Krupa (HAILSTONE).

Dlhometrážne filmy v databáze AIC:
FREM (r. Viera Čákanyová):
http://www.aic.sk/slovak-films/21623.html
Hotel Úsvit (r. Mária Rumanová):
http://www.aic.sk/slovak-films/17498.html
Jiří Suchý - Lehce s životem se prát (r. Olga Sommerová):
http://www.aic.sk/slovak-films/23469.html
Komunizmus a sieť (r. Karel Vachek):
http://www.aic.sk/slovak-films/23193.html
Raj na zemi (r. Jaro Vojtek):
http://www.aic.sk/slovak-films/20928.html
Skutok sa stal (r. Barbora Berezňáková):
http://www.aic.sk/slovak-films/22576.html
The Sound Is Innocent (r. Johana Ožvold):
http://www.aic.sk/slovak-films/23175.html
Ukradnutý štát (r. Zuzana Piussi):
http://www.aic.sk/slovak-films/23613.html
Volanie (r. Erik Praus):
http://www.aic.sk/slovak-films/20708.html

Súvisiace AIC správy:
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2018
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2017
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2016
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2015

publikované: 22.10.2019
aktualizované: 24.10.2019