English                                                        Piatok 26.04.2024, 17:38

Online MFDF Ji.hlava 2020 so slovenskými filmami

24. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava (27. 10. – 8. 11. 2020) sa uskutoční online, v programe uvedie aj slovenské a koprodukčné dokumentárne filmy. Niektoré uvidia diváci vôbec po prvýkrát.

V sekcii Česká radosť budú súťažiť štyri slovenské koprodukčné filmy vrátane dvoch filmových portrétov. Surrealistu Jana Švankmajera, jeho tvorivú metódu a zdroje inšpirácie sleduje film Alchymická pec tvorivej dvojice Jana Daňhela a Adama Oľhu. Film Večný Jožo režiséra Jana Gogolu ml. zachytáva kontroverzného speváka Joža Ráža. „Nejde mi o oslavný ani bilančný portrét. Film sa vzťahuje k legende z mäsa a kostí, ktorá má platinovú platňu za predaj nosičov na stene a platinovú platničku po nehode v hlave,“ hovorí režisér. Súťažná sekcia uvedie vo svetovej premiére filmovú esej Biela na bielej Viery Čákanyovej, ktorá vychádza z jej pobytu na Antarktíde a chatu s umelou inteligenciou na témy z oblasti filmu, umenia a zmyslu života. Dokumentárny film Ako Boh hľadal Karla režisérov Víta Klusáka a Filipa Remundu sleduje cestu „Českého Pepíka“, ktorý vyrazil do Poľska „spoznať lásku k bohu“. Spovedá náhodných okoloidúcich, mníšky, zástupcov antisemitského Rádia Maryja alebo kňaza obvineného zo sexuálneho obťažovania. Do poroty sekcie zasadne aj slovenská spisovateľka Monika Kompaníková.

Svetovú premiéru čaká aj dokument Utečenci sú vítaní (r. Tomáš Rafa) zachytávajúci neistotu utečencov v berlínskych táboroch. „Keď nakrúcate medzi ultrapravicovými skupinami, je najdôležitejšie tváriť sa, že do nich patríte, a zachovať pokoj. Diskusií sa nezúčastňujem, zaznamenávam ich výroky preto, že to sami chcú, otázky im nikdy nekladiem,“ približuje režisér. Film je zaradený do súťažnej sekcie Medzi morami.

Do sekcie Opus Bonum, zostavenej porotcami festivalu, z ktorých si každý zvolí jeden film, sa dostali aj dokumentárne filmy Biela na bielej (2020) a Ako Boh hľadal Karla (2020).

V Industry programe sa projektu Emerging Producers určeného pre producentov dokumentárnych filmov v Európe zúčastní producentka Zora Jaurová (MPhilms).

Súvisiace AIC správy:
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2019
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2018
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2017
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2016
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2015

WebJET Toolbar
DocID: 22945 Edituj stránku
Zmenil:
Lea Pagáčová
Dátum:
25.10.2018 14:02 

publikované: 22.10.2020
aktualizované: 23.10.2020