English                                                        Štvrtok 18.04.2024, 15:05

Dokumentárna jeseň je tu! Začína Ji.hlava

Dokumentárna jeseň začína! Od 27. októbra do 1. novembra sa koná 19. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava. Už tradične sa v programe nachádzajú aj slovenské tituly, dva z nich dokonca v medzinárodnej premiére.

Súťažná sekcia Medzi morami, ktorá reprezentuje krajiny a národy strednej a východnej Európy, prinesie dlho očakávané slovenské tituly: dokument o veľkých a malých čakaniach Čakáreň (r. Palo Korec) a dokumentárnu jam session Para nad riekou (r. Robert Kirchhoff, Filip Remunda).
Príbeh dokumentu Čakáreň (r. Palo Korec) zobrazuje cez rôzne možnosti čakania kolobeh jedného života, ktorý vychádza z konkrétnych osudov reálnych žien, tak ako sa odohrávajú, alebo odohrali. Je to dokumentárna mozaika života, ktorá v niektorých chvíľach prerastá až do krutej sociologickej sondy dnešného sveta. Všetky príbehy spája čakáreň na Hlavnej stanici a fragmentárny pohľad na svet.
Para nad riekou (r. Robert Kirchhoff, Filip Remunda) prináša na filmové plátna životy troch zostarnutých jazzmanov – trumpetistu Laca Decziho, saxofonistu Ľubomíra Tamaškoviča a kontrabasistu Jána Jankeja, ktorí kedysi z okupovaného Československa odišli na západ a žiarili po boku renomovaných svetových hudobníkov. Kľúčovou témou dokumentu je pominuteľnosť slávy: ako para, ktorá sa potichu objaví a zase zmizne nad tečúcou riekou.
Film Para nad riekou si môžete pozrieť aj v rámci East Silver Marketu, kde bude bojovať aj o Cenu Silver Eye pre dlhometrážny film.
Do porotcovského kresla sekcie Medzi morami tento rok zasadne aj slovenská zástupkyňa, scenáristka a dokumentaristka Viera Čákanyová.

Sekcie Česká radosť a Zvláštne uvedenie: Česká krajina prinesú jihlavskému publiku tri koprodukčné filmy. V prvej menovanej sa predstavia Exkurzie alebo história súčasnosti (r. Jan Gogola, SK-CZ) a  Česká cesta (r. Martin Kohout, CZ-SK), druhá spomínaná sekcia prinesie film Davida Čáleka Cesta hore (CZ-SK).

Ďalší, tentoraz slovensko-český koprodukčný film prinesie aj Doc-fi. Ak sa chcete presvedčiť, že hranice medzi dokumentárnym a hraným filmom sú poprepletané a že asi ani neexistujú, nepremeškajte projekciu festivalovo úspešného filmu Ivana Ostrochovského Koza, ktorý sa v tejto sekcii premietne spolu s ďalšími dvoma filmami.

Svoje miesto v programe Ji.hlavy má aj dokumentárna tvorba Českej televízie, v rámci ktorej sa predstaví film Mateja Mináča Očami fotografky.

V rámci Industry programu sa po 12. krát uskutoční filmový trh East Silver Market, ktorého hlavným cieľom je podpora a propagácia kvalitnej dokumentárnej tvorby z regiónu strednej a východnej Európy. Jeho tohtoročnými hosťami sú aj slovenský filmoví profesionáli: Monika Mikušová, Eva ČarnogurskáAdam HanuljakTomáš Kaminský, Juraj Klaudiny, Kristína Schnirzová. Medzinárodného workshopu  Ex Oriente Film, ktorý je zameraný na kreatívny vývoj a financovanie autorského dokumentárneho filmu, bude hostiť projekt režiséra Michala Kondrlu Reach the Sky.

Program slovenských filmov na MFDF Ji.hlava
28. 10.
- DKO I - 16:30 - Exkurzie alebo história súčasnosti (r. Jan Gogola)
29. 10. - DKO I - 12:00 - Česká cesta (r. Martin Kohout)
29. 10. - DKO II - 14:00 - Koza (r. Ivan Ostrochovský)
29. 10. - Dělnický dům - 16:00 - Cesta hore (r. David Čálek)
29. 10. - Kino Máj Třešť - 19:30 - Exkurzie alebo história súčasnosti (r. Jan Gogola)
29. 10. - DKO II - 20:00 - Čakáreň (r. Palo Korec)
29. 10. - DKO I - 22:00 - Para nad riekou (r. Robert Kirhoff, Filip Remunda)
30. 10. - Malá scéna HDJ - 16:00 - Očami fotografky (r. Matej Mináč)

web: www.dokument-festival.cz

Súvisiace AIC správy:
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2014
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2013
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2012
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2011
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2010

publikované: 26.10.2015
aktualizované: 04.11.2015