English                                                        Piatok 19.04.2024, 02:47

Karol Plicka i dve premiéry na MFDF Ji.hlava

25. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava (26. – 31. 10. 2021) predstaví v svetovej premiéry slovenské filmy Čiary (r. Barbora Sliepková) a Očista (r. Zuzana Piussi) a zároveň ponúkne veľkú retrospektívu priekopníka kinematografie na Slovensku Karola Plicku.

Čiary, debutový film Barbory Sliepkovej zaradený v hlavnej súťažnej sekcii pre najlepší svetový dokument Opus Bonum, sú vizuálnou esejou o súčasnej Bratislave, postsocialistickom meste v procese transformácie na európsku metropolu.

Súťažná sekcia Česká radost predstaví štyri slovenské filmy. Premiéru na festivale bude mať nový film Zuzany Piussi Očista o súdnictve a stave spravodlivosti v dnešnom Slovensku. O cenu pre najlepší český dokumentárny film sa uchádza taktiež Ako som sa stala partizánkou (r. Vera Lacková) a dve minoritné koprodukcie: Milý tati (r. Diana Cam Van Nguyen) a Ľudia krvi (r. Miroslav Bambušek).

Film Lucie Kašovej The Sailor bude premietnutý v rámci nesúťažnej sekcie Souhvězdí.

Retrospektívna sekcia Průhledná bytost: Karol Plicka predstaví tvorbu tejto dôležitej postavy československej kinematografie. Plicka nakrútil na Slovensku viacero filmov, ktoré sa momentálne nachádzajú v zbierkach Slovenského filmového ústavu. Festival premietne päť Plickových slovenských filmov, vrátane Zem spieva, ktorý bol ocenený na druhom filmovom festivale v Benátkach v roku 1934. Okrem tohto filmu ide o: Za Slovákmi od New Yorku po Mississippi, Prezident republiky dr. E. Beneš u nás, Po horách, po dolách a Pán prezident na Slovensku.

Slovensko bude mať zastúpenie taktiež v Industry programe. V novom fóre Ji.hlava New Visions pre pripravované projekty sa pred profesionálnym publikom predstaví projekt It's Not Your Fault Pauly Ďurinovej. Slovenskou zástupkyňou vo vzdelávacom projekte Emerging Producers je Silvia Panáková. O Cenu Silver Eye, teda trhu stredo- a východoeurópskych dokumentárnych filmov, sa uchádzajú Čiary a krátky film Tomáša Krupu WHTS: Fukušima.

Súvisiace AIC správy:
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2020
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2019
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2018
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2017
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2016
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2015

publikované: 22.10.2021
aktualizované: 22.10.2021