English                                                        Nedeľa 05.05.2024, 22:34

Deväť slovenských filmov v premiére na MFDF Ji.hlava

27. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava (24. – 29. 10. 2023) uvedie vo svojom programe aj tento rok množstvo slovenských filmov vrátane noviniek Jara Vojteka či Very Lackovej.

Do hlavnej súťažnej sekcie Opus Bonum boli vybrané dva slovenské filmy, pričom obe sa na festivale predstavia vo svetovej premiére. Tretí koniec palice režiséra Jara Vojteka sleduje osudy queer Rómov a Rómiek, zatiaľ čo Chýbanie režiséra Štěpána Pecha sa vydáva po stopách zosnulého českého konceptuálneho umelca Jána Mančušku.

Film Chýbanie je zaradený aj do súťaže českých dokumentárnych filmov, kde bude mať premiéru aj film Haruny Honcoop o tom, ako olympijská výstavba premieňa mestá, s názvom Olympijský medzičas a film Marty Kovářovej o boji jej otca Jiřího Svobodu za klimatickú spravodlivosť s názvom Jiříkovo vidění. Jihlavské publikum sa môže tešiť aj na film O Baripen – Odkaz Eleny Lackovej o tejto významnej rómskej spisovateľke, ktorý nakrútila Vera Lacková, a na české premiéry oceňovaných filmov Poznámky z Eremocénu režisérky Viery Čákanyovej a Svetloplachosť režisérskej dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík.

Výrazné zastúpenie budú mať na festivale aj krátke filmy mladej dokumentaristickej generácie. V súťažnej sekcii Krátka radosť sa predstaví film Najkrajší kút v šírom svete (r. Robert Mihaly) o slovenskom nacionalizme, zatiaľ čo v súťaži experimentálnych filmov Fascinace: Exprmntl.cz nájdeme esej o digitálnej dobe a nostalgii s názvom Beyond Anachronism: Eons of the Binary (Film) autora Clauda Johanna Čierneho. Do nesúťažnej sekcii Prvé svetlá určenej študentským dielam festival zaradil ďalšie tri slovenské filmy: audiovizuálny denník Petra Podolského Dialógy, intímnu rozlúčku Pauly Ďurinovej s bytom jej starých rodičov s názvom Konštanta – rozlúčka s bytom a portrét úspešnej MMA zápasníčky Lucie Krajčovič Vale tudo režisérky Terezy Smetanovej.

Filmový program uzatvára najnovší film Roberta Kirchhoffa o Alexandrovi Dubčekovi Všetci ľudia budú bratia, ktorý sa bude premietať v sekcii Dokument ČT.

Slovensko bude mať zastúpenie aj v industry programe. V rámci Ji.hlava New Visions Forum: Europe sa profesionálnemu publiku predstavia až tri slovenské projekty: 600 razií (r. Kristína Leidenfrostová) ako projekt vo vývoji a Keby sa holuby premenili na zlato (r. Pepa Lubojacki) a Košický maratón - príBEH mesta (r. Peter Kerekes) ako projekty v produkcii a postprodukcii. Ďalšie dva projekty budú súčasťou Ji.hlava New Visions Co-production Market: Tá druhá (r. Marie-Magdalena Kochová) a Budajka (r. Violette Deffontaines). Tréningového a networkingového programu Emerging Producers sa tento rok zúčastní Matej Sotník.

Súvisiace AIC správy:
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2022
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2021
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2020
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2019
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2018
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2017
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2016
Slovenská účasť na MFDF Ji.hlava 2015

publikované: 17.10.2023
aktualizované: 17.10.2023