English                                                        Piatok 03.05.2024, 20:25

MFF Cinematik s viacerými premiérami i s klasikami Viktora Kubala

18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik (12. – 17. 9. 2023) prináša takmer tri desiatky slovenských filmov vrátane nedávno ocenených diel ako Svetloplachosť alebo Stepne.

Pri príležitosti 60. výročia vzniku Slovenského filmového ústavu a storočnice Viktora Kubala festival uvedie jeho dva celovečerné filmy: Zbojník Jurko a Krvavá pani.

V súťaži celovečerných slovenských dokumentárnych filmov sa o cenu Cinematik.doc bude uchádzať osem filmov. V slovenskej premiére sa predstavia: Pravda je to najdôležitejšie (r. Maroš Brázda), Šťastný človek (r. Soňa G. Lutherová) a Všetci ľudia budú bratia (r. Robert Kirchhoff). Súčasťou výberu sú aj Andy Warhol – americký sen (r. Ľubomír Ján Slivka), Čo ste urobili Rusom? (r. Michal Fulier, Jana Bučka Kovalčíková), Turnus (r. Jaro Vojtek), Územie fantázie (r. Paula Maľárová) a Veľký kaňon (r. Pavol Barabáš).

V nesúťažnej sekcii Čo dom dal sa publikum môže tešiť na slovenské premiéry v Benátkach oceneného filmu Svetloplachosť (r. Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík), v Locarne oceneného filmu Stepne (r. Maryna Vroda) či na štyri novinky, ktoré sa začiatkom leta predstavili v Karlových Varoch: Bod obnovy (r. Robert Hloz), Brutální vedro (r. Albert Hospodářský), Citlivý človek (r. Tomáš Klein) a Úsvit (r. Matěj Chlupáček). Súčasťou sekcie sú aj výbery študentských filmov z Vysokej školy múzických umení v Bratislave – Connected (r. Peter S. Kološ), Nablízku (r. Monika Mahútová), Ticho na poli (r. Štefánia Lovasová), Večera pre 2 – raňajky pre 1 (r. Kristína Žilinčárová) – a z Akadémie umení v Banskej Bystrici – Nežiadali sme o záchranu (r. Mariia Yurchenko), Odtiene svetla (r. Dáša Ferková) a Rozptýlené hniezdo (r. Valery Neskaradziany).

Aj v sekcii Other Spaces nájdeme tri tohtoročné medzinárodne úspešné filmy: Moc (r. Mátyás Prikler), Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (r. Filip Pošivač) a White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó). Výber dopĺňajú krátke filmy Choroba (r. Jonáš Karásek) a Dotýkanie a Ďalšia (obe r. Dominik György).

Web:
www.cinematik.sk

Súvisiace AIC správy:
Cinematik 2022
Cinematik 2021
Cinematik 2020
Cinematik 2019
Cinematik 2018
Cinematik 2017
Cinematik 2016

publikované: 12.09.2023
aktualizované: 12.09.2023