English                                                        Sobota 27.07.2024, 10:41

MFF Cinematik 2021 otvorí slovenská premiéra filmu Cenzorka

16. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik (14. – 19. 9. 2021) upriami pozornosť na maďarskú kinematografiu, bohaté zastúpenie v programe bude mať aj domáca tvorba. V súťažnej sekcii Cinematik.doc zabojujú najnovšie slovenské dokumenty, výber celovečerných a krátkych filmov predstaví sekcia Čo dom dal a klasické filmy pripomenú dôležité výročie slovenskej kinematografie.

Festival otvorí slovenská premiéra filmu Cenzorka (r. Peter Kerekes), ktorý len pred pár dňami uviedol prestížny festival v Benátkach. Sekcia Čo dom dal prinesie aj ďalšie čerstvé novinky. Dokumentárne filmy Rekonštrukcia okupácie (r. Jan Šikl), Každá minúta života (r. Erika Hníková) a celovečerný debut Iná svorka (r. Hajni Kis) majú za sebou svetovú premiéru v Karlových Varoch. Hrané filmy Správa (r. Peter Bebjak) a Chyby (r. Jan Prušinovský) uvedie Cinematik v distribučnej predpremiére. Z animovaných filmov sa predstavia dlhometrážny  Moja afganská rodina (r. Michaela Pavlátová) a krátky Milý tati (r. Diana Cam Van Nguyen). Sekciu doplnia o niečo staršie filmy Cesta do nemožna (r. Noro Držiak) a Predtuchy (r. Vjačeslav Kryštofovyč). Pásmo krátkych filmov Projekt: Výlet uvedie Pozdrav z Nigérie (r. Peter Hoferica), O(slobode)nie (r. Paula Reiselová), Journey (r. Marek Jasaň), Yours (r. Pavol Čižmár), Ospalky (r. Kateřina Hroníková) a Fragment 0 (r. Michal Žilinský). Uvedenie čaká aj krátky film Remedy (r. Jakub Šipoš).

O Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc sa bude uchádzať osem slovenských dokumentárnych filmov: Biela na bielej (r. Viera Čákanyová), Neviditeľná (r. Maia Martiniak), Láska pod kapotou (r. Miro Remo), Architekt drsnej poetiky (r. Ladislav Kaboš), Blúdiaci Holanďan Ľubomír Feldek (r. Marek Janičík), The Sailor (r. Lucia Kašová), Na značky! (r. Mária Pinčíková) a Komúna (r. Jakub Julény).

Pri príležitosti storočnice slovenskej kinematografie festival premietne aj dva slovenské klasické filmy v réžii Martina Hollého: Signum laudis v dvojprograme s filmom Cesty slávy (r. Stanley Kubrick) a Noční jazdci v dvojprograme s filmom Divoká banda (r. Sam Peckinpah).

Web:
https://www.cinematik.sk/

Súvisiace AIC správy:
Cinematik 2020
Cinematik 2019
Cinematik 2018
Cinematik 2017
Cinematik 2016

publikované: 10.09.2021
aktualizované: 04.11.2021