English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 16:10

14. Cinematik uvedie nové slovenské dokumenty

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik (10. – 15. 9. 2019) upriami pozornosť na portugalskú kinematografiu, za kratší koniec nebude ťahať ani domáca tvorba. V súťažnej sekcii Cinematik.doc zabojujú najnovšie slovenské dokumenty, výber celovečerných hraných a krátkych filmov predstaví sekcia Čo dom dal.

O Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc sa bude uchádzať deväť slovenských dokumentárnych filmov. S festivalovo skúseným titulom Dobrá smrť (r. Tomáš Krupa) budú súťažiť novinky, ktoré majú kinodistribúciu ešte len pred sebou. BATAstories (r. Peter Kerekes) priblíži súčasný stav globálneho kapitalizmu i jeho československého priekopníka, Tereza – náboj lásky (r. Peter Gašparík) prekladateľku a tlmočníčku Terezu Gašparíkovú a Svetozár Stračina (r. Pavol Barabáš) život rovnomenného hudobného skladateľa a zberateľa ľudových piesní. Rómovia, ktorých si kedysi adoptovali švédske rodiny, sa vo filme Švédi z osady (r. Katarína Farkašová) ako dospelí vrátia na Slovensko, aby spoznali svojich biologických rodičov. Dvaja slovenskí záchranári z filmu Stratený domov (r. Juraj Mravec ml.) na čas opustia svoje rodiny, aby spolu s irackou armádou oslobodili mesto Mosul od tzv. Islamského štátu. Dokument Volanie (r. Erik Praus) predstaví osudy troch mníchov, ktorí našli v kláštore pokoj a životné naplnenie. Dokumentárny film z produkcie TV Markíza Ján a Martina (r. Henrich Krejča) sa po roku vráti k vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice, ako aj k nasledujúcim zlomovým bodom v spoločenskom a politickom živote. Vo svetovej premiére sa predstaví celovečerný debut Barbory Berezňákovej Skutok sa stal o politicky motivovaných udalostiach 90. rokov.

Z celovečerných hraných filmov uvedie sekcia Čo dom dal divácky úspešnú romantickú komédiu Loli paradička (r. Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky) a drámu inšpirovanú skutočnými udalosťami Ostrým nožom (r. Teodor Kuhn). Súčasťou budú aj študentské filmy z FTF VŠMU v Bratislave a AKU v Banskej Bystrici: Variácie (r. Peter Hoferica), Terapia cestou (r. Michal Beránek), Svit nežnej irónie (r. Kristián Grupač), Neptún (r. Tereza Dodoková), Tanec náš každodenný (r. Matúš Druga), Návrat domov (r. Michal Lačný), Antikvár (r. Dagmar Ponechalová) a na „áčkových“ festivaloch predstavené Pura vida (r. Martin Gonda), Kid (r. Gregor Valentovič) a Poetika Anima (r. Kriss Sagan). Sekciu doplní televízna adaptácia Nero a Seneca (r. Marek Ťapák) a poviedkový film Moje povstanie 2 (r. Juraj Štepka) zachytávajúci šesť skutočných príbehov obyčajných ľudí z obdobia SNP.

Dobrodružné sci-fi pre deti a mládež Môj dedo spadol z Marsu (r. Dražen Žarković, Marina Andree Škop), film Neverili sme (r. Lucia Kašová) o zákulisí z redakcie denníka SME a seriál z blízkej budúcnosti Škrvna (r. Peter Bebjak) festival premietne v rámci sekcie Free zone.

Web:
www.cinematik.sk

Súvisiace AIC správy:
Cinematik 2018
Cinematik 2017
Cinematik 2016
Cinematik 2015

publikované: 09.09.2019
aktualizované: 09.09.2019