English                                                        Piatok 19.04.2024, 20:16

Slovenská premiéra filmu Služobníci na MFF Cinematik 2020

15. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik (10. – 15. 9. 2020) upriami pozornosť na poľskú kinematografiu, významné zastúpenie v programe bude mať aj domáca tvorba. V súťažnej sekcii Cinematik.doc zabojujú najnovšie slovenské dokumenty, výber celovečerných hraných a krátkych filmov predstaví sekcia Čo dom dal.  

Festival otvorí slovenská premiéra filmu Služobníci (r. Ivan Ostrochovský) o dvoch študentoch kňazského seminára, ktorí v časoch totalitného Československa neslúžia len jednému pánovi. Ďalšie premiéry ponúkne sekcia Čo dom dal. Medzi nimi aj ostatný film poľskej režisérky Agnieszky Holland Šarlatán či búrlivo diskutovaný dokumentárny film Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V sieti. Hraný film Krajina ve stínu (r. Bohdan Sláma) rozpráva príbeh obyvateľov zabudnutej dedinky neďaleko rakúskych hraníc, ktorým vstúpia do života udalosti tridsiatych až päťdesiatych rokov 20. storočia. Do menej dávnej minulosti sa vracia dokument Králi videa (r. Lukáš Bulava) mapujúci scénu dovozu, kopírovania a rýchlodabingu západných filmov v socialistickom Československu a okrajovo aj v Poľsku a Maďarsku. Mladším divákom je určený celovečerný debut Martiny Sakovej Letní rebeli, v ktorom 11-ročný Jonáš zažije s dedom Bernardom neobyčajné prázdniny. Tínedžerov osloví Smečka (r. Tomáš Polenský) z prostredia mladistvých hokejistov, kde len najsilnejší majú právo. Súčasťou sekcie sú aj dve pásma krátkometrážnych filmov. Z produkcie Vysokej školy múzických umení v Bratislave sa premietne Poetika Anima Kriss Sagan, Manifest pohŕdania Kristiána Grupača, Ver mi Zlaty Golecovej, R + J Martiny Buchelovej, Požiarne hlásenie Kataríny Jonisovej a Pochod Michala Blaška. Music Box Joanny Kożuch v pásme zastúpi profesionálnu produkciu krátkych filmov na Slovensku. Druhé pásmo uvedie výber z produkcie Akadémie umení v Banskej Bystrici: Bojovník (r. Matúš Men) a Janove zrno (r. Michal Stašák, Jakub Gajdoš). Z dokumentárneho seriálu IKONY o najstaršej žijúcej generácii slovenských architektov sa premietne diel o Ferdinandovi Milučkom (r. Dorota Vlnová). 

O Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc sa bude uchádzať šesť slovenských dokumentárnych filmov. Na MFF Berlín uvedený celovečerný debut Viery Čákanyovej FREM reaguje na súčasnú vlnu posthumanistického uvažovania spôsobeného klimatickou krízou, rozvojom technológie a umelej inteligencie. K nepriaznivým ekologickým zmenám sa vyjadruje aj Zlatá zem (r. Dominik Jursa), kde obyvatelia troch malých obcí východného Slovenska zápasia s veľkou americkou ropnou spoločnosťou. Po stopách genocídy jezídov sa do Iraku a Sýrie vydá film Uctievači diabla (r. Tomáš Davidov, Matej Šulc) a štyria slovenskí horolezci sa vo filme Everest - najťažšia cesta (r. Pavol Barabáš) vyberú na najvyššiu horu sveta jej najstrmšou a najťažšou juhozápadnou stenou. Život za divadlo (r. Anna Grusková) predstaví osobnosti zo slovenských divadelných dejín, ktoré osudovo poznačila vášeň k ich profesii a doba, v ktorej žili. Dokumentárny film Raj na zemi (r. Jaro Vojtek) odhalí profesionálny aj súkromný osud reportéra Andreja Bána.  

V hlavnej súťažnej kategórii Meeting Point Europe, zostavenej na základe hlasovania európskych filmových kritikov, bude uvedený film Pomaľované vtáča v réžii Václava Marhoula.

Web:
www.cinematik.sk

Súvisiace AIC správy:
Cinematik 2019
Cinematik 2018
Cinematik 2017
Cinematik 2016
 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

publikované: 09.09.2020
aktualizované: 09.09.2020