English                                                        Sobota 20.04.2024, 08:35

Kino na hranici prinesie 26 slovenských filmov

25. ročník filmovej prehliadky Kino na hranici (29. 4. – 3. 5. 2023) zameranej na vyšehradské kinematografie predstaví v poľskom Cieszyne a Českom Těšíne spolu 26 slovenských filmov vrátane troch zo zbierok Slovenského filmového ústavu.

Ako poctu nedávno zosnulému Jurajovi Jakubiskovi zaradila prehliadka do svojho programu film z roku 1989 Sedím na konári a je mi dobre.

V tematickej sekcii Vyšehradské kulinárske kino nájdeme tri slovenské filmy: Kým sa skončí táto noc (r. Peter Solan), Sladké starosti (r. Juraj Herz) a Ako sa varia dejiny (r. Peter Kerekes).

Prehliadka však prezentuje predovšetkým súčasnú tvorbu. Z hraných filmov sa publikum môže tešiť na: Invalid (r. Jonáš Karásek), Kôň (r. Martin Šulík), Moc (r. Mátyás Prikler), Obeť (r. Michal Blaško), Piargy (r. Ivo Trajkov), Plastic Symphony (r. Juraj Lehotský), Slúžka (r. Mariana Čengel Solčanská), Svetlonoc (r. Tereza Nvotová), Zošalieť (r. Zuzana Piussi) a Zjavenie Jána (r. Andrej Kolenčík), ako aj na minoritné koprodukcie Arvéd (r. Vojtěch Mašek), Běžná selhání (r. Cristina Grosan), Il Boemo (r. Petr Václav) a Slovo (r. Beata Parkanová).

Dokumentárnu kinematografiu budú zastupovať filmy ± 90 (r. Marek Kuboš), Turnus (r. Jaro Vojtek), Odpočítavanie - Posledný film Ivana Palúcha (r. Martin Palúch), Musíme prežiť: Fukušima! (r. Tomáš Krupa) a minoritné koprodukcie Kapr (r. Lucie Králová), Návštevníci (r. Veronika Lišková) a Věčný Jožo aneb Jak jsem potkal hvězdu (r. Jan Gogola ml.).

Posledným slovenským filmom v programe je Vietor (r. Michał Bielawski), ktorý bol zaradený do sekcie Filmový klan. Veľká filmová rodina.

Súvisiace AIC články:
Kino na hranici 2021
Kino na hranici 2020
Kino na hranici 2019
Kino na hranici 2018
Kino na hranici 2017
Kino na hranici 2016
Kino na hranici 2015

publikované: 27.04.2023
aktualizované: 27.04.2023