English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 22:08

Kino na hranici bude aj v roku 2020!

22. ročník prehliadky Kino na hranici (23. – 29. 11. 2020) sa presúva do virtuálneho priestoru, jej súčasťou bude už tradične veľké zastúpenie slovenských a koprodukčných filmov.

Sekcia Nové slovenské filmy uvedie festivalovo úspešný film Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského, ako aj dokumenty Raj na zemi (r. Jaro Vojtek), Stratený domov (r. Juraj Mravec), BATAstories (r. Peter Kerekes) či Osamelí bežci: Ideme ďalej! (r. Martin Repka), na ktorého produkcii sa podieľal aj Slovenský filmový ústav. Z krátkych filmov sa predstavia divácky obľúbený animovaný film Šarkan (r. Martin Smatana) a Music Box (r. Joanna Kożuch).

V sekcii Nové české filmy sa predstavia slovenské minoritné koprodukcie, medzi inými tiež hrané filmy s ozbrojenými seniormi – Staříci (r. Martin Dušek, Ondřej Provazník), Teroristka (r. Radek Bajgar) a Posledná Aristokratka (r. Jiří Vejdělek). Historické drámy zobrazia osudy významných mužských hrdinov – Hovory s TGM (r. Jakub Červenka), Toman (r. Ondřej Trojan) a Jan Palach (r. Robert Sedláček). Program prehliadky uvedie tiež príbeh o láske, priateľstve a nádeji Zlatý podraz (r. Radim Špaček), triler Domestik (r. Adam Sedlák) či komédiu Vlastníci (r. Jiří Havelka). Ďalej sa predstaví dokumentárny road-movie Ako Boh hľadal Karla (r. Vít Klusák, Filip Remunda), dokumentárny film o experimentálnej hudbe The Sound Is Innocent (r. Johana Ožvold) a krátky animovaný film Sh_t Happens (r. Michaela Mihályi, David Štumpf).

Ako už z názvu vyplýva, sekcia Hejtři a nerdi – Kino v síti premietne kontroverzný film Víta Klusáka a Barbora Chalupovej V sieti.

Kino na hranici uvedie aj klasické filmy zo zbierok Slovenského filmového ústavu – Panna zázračnica (r. Štefan Uher, 1966) a v rámci Retrospektívy Magda Vášáryová Sladký čas Kalimagdory (r. Leopold Lahola, 1968).

Súvisiace AIC články:
Kino na hranici 2019
Kino na hranici 2018
Kino na hranici 2017
Kino na hranici 2016
Kino na hranici 2015

publikované: 20.11.2020
aktualizované: 20.11.2020