English                                                        Piatok 19.04.2024, 21:52

34. Finále Plzeň s vyše dvadsiatkou slovenských filmov

34. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, ktorý sa koná 24. – 29. septembra 2021, uvedie 10 slovenských filmov v súťažných a ďalších 12 v nesúťažných sekciách.

O zlatého ledňáčka v Súťaži dokumentárnych filmov bojujú Alchymická pec (r. Adam Oľha, Jan Daňhel), Jak Bůh hledal Karla (r. Vít Klusák, Filip Remunda), Na značky! (r. Mária Pinčíková), Komúna (r. Jakub Julény) a V sieti (r. Vít Klusák, Barbora Chalupová).

V Súťaži celovečerných hraných alebo animovaných filmov sa taktiež predstaví päť slovenských filmov: Atlas vtákov (r. Olmo Omerzu), Chyby (r. Jan Prušinovský), Krajina ve stínu (r. Bohdan Sláma), Služobníci (r. Ivan Ostrochovský) a Správa o záchrane mŕtveho (r. Václav Kadrnka).

V rámci nesúťažnej sekcie Prvý úlovok, ktorá je venovaná premiéram a predpremiéram, sa budú premietať filmy Cenzorka (r. Peter Kerekes), Bývať proti všetkým (r. Tomáš Hlaváček), Kryštof (r. Zdeněk Jiráský), Moja afganská rodina (r. Michaela Pavlátová), Myši patria do neba (r. Denisa Grimmová, Jan Bubeníček) a Správa (r. Peter Bebjak).

Sekcia Dimenze dokumentu predstaví filmy Biela na bielej (r. Viera Čákanyová), Každá minúta života (r. Erika Hníková) a Králové videa (r. Lukáš Bulava), zatiaľ čo V síti roku 2020-21 (výběr celovečerních filmů) uvedie filmy Martin a tajomstvo lesa (r. Petr Oukropec), Muž so zajačími ušami (r. Martin Šulík) a Ubal a zmizni (r. Adam Hobzik).

Viac informácií:
http://www.festivalfinale.cz/

publikované: 24.09.2021
aktualizované: 24.09.2021