English                                                        Piatok 26.04.2024, 22:04

Slovenské filmy na LFŠ 2022

48. ročník Letnej filmovej školy Uherské Hradište (29. 7. – 4. 8. 2022) si pripravil pre návštevníkov pestrý program, už tradične v ňom nebudú chýbať slovenské a koprodukčné tituly. Okrem očakávaných noviniek sa premietne aj klasický film zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ Varuj...! (1946) v réžii Martina Friča.

Po svetovej premiére v Karlových Varoch sa v Uherskom Hradišti predstaví druhý dlhometrážny film Beaty Parkanovej Slovo, ktorý si z festivalu odniesol ceny za réžiu a mužský herecký výkon. Sekcia České a slovenské novinky uvedie aj nový dokumentárny film Olgy Sommerovej Michael Kocáb – rocker versus politik, Správu o záchrane mŕtveho Václava Kadrnku a v Benátkach ocenený film Cenzorka Petra Kerekesa. Podujatie uzavrie premiéra filmu Arvéd (r. Vojtěch Mašek).

Pri príležitosti nedožitých stodvadsiatich rokov sa Letná filmová škola rozhodla venovať filmovú retrospektívu a odborný program Martinovi Fričovi, režisérovi filmu Varuj...!, ktorý je zároveň súčasťou programu.

Letné kino
pritiahne návštevníkov na divácky atraktívne filmy Tieňohra (r. Peter Bebjak) a režisérske debuty Láska hory prenáša (r. Jakub Machala) a Známi neznámi (r. Zuzana Marianková).

Pozvanie na Letnú filmovú školu prijala aj renomovaná režisérka Michaela Pavlátová, pri tejto príležitosti premietnu jej filmy Moja afganská rodina a Neverné hry.


Slovenské študentské filmy si za posledné roky vyslúžili nemálo medzinárodnej pozornosti. Dôkazom je aj pásmo krátkych filmov, ktoré uvedie Chlieb náš každodenný (r. Alica Bednáriková), Ospalky (r. Kateřina Hroníková), Nech žije smrť (r. Róbert Mihály), Samorast (O sliepkach a ľuďoch) Petra Hofericu a Nôž (r. Timotej Lukovič).

Program festivalu:
https://program.lfs.cz/

Súvisiace AIC správy:
LFŠ Uherské Hradište 2021
LFŠ Uherské Hradište 2020
LFŠ Uherské Hradište 2019
LFŠ Uherské Hradište 2018
LFŠ Uherské Hradište 2017
LFŠ Uherské Hradište 2016
LFŠ Uherské Hradište 2015

 

publikované: 21.07.2022
aktualizované: 28.07.2023