English                                                        Sobota 27.07.2024, 09:33

Slovenské filmy sú pripravené na Letnú filmovú školu Uherské Hradište

Letná filmová škola Uherské Hradište sa tento rok koná od 24. 7. do 1. 8. 2015 a privíta hneď niekoľko slovenských titulov. Slovenský program vrcholí Slovenským dňom, ktorý sa už tradične koná v utorok (28. 7. 2015), kedy sa za osobnej účasti tvorcov premietne množstvo slovenských filmov.

Významným momentom tohtoročnej LFŠ pre slovenský film bude kinodistribučná predpremiéra filmu Koza (r. Ivan Ostrochovský), ktorú do českých kín na jeseň prinesie Asociácia českých filmových klubov. K slovenským divákom sa Koza dostane taktiež na jeseň v rámci prehliadky Projekt 100. 

Najvýraznejšie zastúpenie má slovenská tvorba v sekcii Vyšehradský horizont: Novinky Vyšehradu, v ktorej sa predstavia najnovšie filmy zo slovenskej produkcie, ako aj koprodukčné filmy. V tejto sekcii sa môžete tešiť na dokumentárny film z väzenského prostredia Comeback (r. Miro Remo), úspešný film Deti (r. Jaro Vojtek), debutový film Slávka Horáka Domáca opatera, dva dlhometrážne animované filmy Malá z rybárne (r. Jan Balej) a Malý pán (r. Radek Beran), koprodukčný moderný western Mirage (r. Szabolcs Hajdu) a dokumentárny film o výnimočnej generácii slovenských fotografov vlna vs. breh (r. Martin Štrba).

Vyšehradský horizont – Téma: Válka skončila? venovaná sedemdesiatemu výročiu ukončenia druhej svetovej vojny uvedie film Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre.

V sekcii Zvláštne uvedenie budú môcť diváci vzhliadnuť film Polnočná omša (r. Jiří Krejčík), a v tejto sekcii, ako pocta Paľovi Bielikovi, bude premietanie jeho filmov: Majster kat (r. Paľo Bielik), Štyridsaťštyri (r. Paľo Bielik)

K Letnej filmovej škole neoddeliteľne patrí aj letné kino, kde sa na Masarykovom námestí v RWE letnom kine premietne film Rukojemník (r. Juraj Nvota)

Takmer všetky filmy prídu osobne uviesť tvorcovia: Jan Balej (Malá z rybárne), Radek Beran (Malý pán), Jaro Vojtek (Deti), Zora Jaurová (Deti), Mátyás Prikler (Deti, Mirage), Marek Leščák (Deti, Koza), Ivan Ostrochovský (Koza), Miro Remo (Comeback), filmový teoretik Martin Palúch (Polnočná omša, Majster kat, Štyridsaťštyri, Sedím na konári a je mi dobre), Rudolf Suchánek (Domáca opatera), Jan Šťastný (Domáca opatera), Jan Gogola (Domáca opatera), Slávek Horák (Domáca opatera), Alena Mihulová (Domáca opatera) , Boleslav Polívka (Domáca opatera).

Na LFŠ je tiež pripravený predaj publikácií a DVD nosičov z edičného oddelenia SFÚ, ktoré záujemcovia nájdu v Antikvariátiku, v kine Hviezda.

Organizátorom LFŠ Uherské Hradište je Asociace českých filmových klubů (AČFK), prezentáciu a účasť slovenskej kinematografie zastrešuje Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK) s podporou Audiovizuálneho fondu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom.

Tlačová správa: Tohtoročná Letná filmová škola sa uskutoční s bohatou účasťou slovenských filmov aj tvorcov
Plagát k 41. ročníku Letnej filmovej školy Uherské Hradište TU.

Slovenské filmy v programe:
Sobota, 25. 7. 2015
                        
Kino Hvězda - 11:00 - Malá z rybárne (r. Jan Balej)
Kino Hvězda - 20:30 - Domáca opatera (r. Slávek Horák)

Pondelok, 27. 7. 2015                
Kino Hvězda - 11:00 - Domáca opatera (r. Slávek Horák)

Utorok, 28. 7. 2015   
Klub kultury - 09:00 - Mirage (r. Szabolcs Hajdu)  
Klub kultury - 11:30 - Comeback (r. Miro Remo)          
Klub kultury - 15:00 - Deti (r. Jaro Votek)    
Klub kultury - 17:30 - Majster kat (r. Paľo Bielik)        
Kino Hvězda - 20:30 - Koza (r. Ivan Ostrochovský)

Streda, 29. 7. 2015                         
Kino Hvězda - 11:00 - Malý pán (r. Radek Beran)
Klub kultury - 17:30 - Štyridsaťštyri (r. Paľo Bielik)
Kino Reduta 1 - 21:00 -  vlna vs. breh (d. Martin Štrba) 
RWE letní kino - 22:00 - Rukojemník (r. Juraj Nvota)
Klub kultury - 23:59 - Polnočná omša (r. Jiří Krejčík) 

Štvrtok, 30. 7. 2015                        
RWE letní kino - 22:00 - Malý pán (r. Radek Beran)

Piatok, 31. 7. 2015                         
Kino Hvězda - 11:00 - Mirage (r. Szabolcs Hajdu)

Sobota, 1. 8. 2015                          
Klub kultury - 15:00 - Sedím na konári a je mi dobre (r. Juraj Jakubisko)

 

 

 

 

publikované: 22.07.2015
aktualizované: 21.07.2016