English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 10:55

Letná filmová škola Uherské Hradište 2019

Jubilejná 45. Letná filmová škola Uherské Hradište (26. 7. – 4. 8. 2019) prinesie tradične bohaté zastúpenie slovenskej kinematografie. Štrnásť dlhometrážnych filmov doplnia krátke snímky i diskusie s účasťou slovenských zástupcov.

Najhorúcejšou novinkou z domácich titulov bude nový film Marka Škopa Nech je svetlo, len nedávno uvedený vo svetovej premiére na 54. MFF Karlove Vary, kde získal Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty a jeho hlavný predstaviteľ Milan Ondrík Cenu za mužský herecký výkon.

V sekcii českých a slovenských Noviniek sa premietne súčasná filmová produkcia, medzi nimi dráma Teodora Kuhna Ostrým nožom, príbeh z prostredia outsiderov PUNK JE HNED! režiséra Juraja Šlauku, historická dráma Ondřeja Trojana o rozporuplnom mužovi svojej doby Toman, filmový rozhovor dvoch osobností československej histórie Hovory s TGM režiséra Jakuba Červenku, tragikomický film Jiřího Mádla o zblížení dvoch generačne i kultúrne rozdielnych ľudí Na streche a atypické roadmovie Staříci o dvojici bývalých politických väzňov od režisérskej dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník. V atmosfére Letného kina sa predstaví mysteriózny triler Trhlina Petra Bebjaka, rozprávka Marka Najbrta Čertovské pero a humorná dráma Radka Bajgara Teroristka.

Letná filmová škola dáva pravidelne priestor aj klasickým dielam. Zo slovenských medzi ne tento rok budú patriť komédia Utekajme, už ide! od režiséra Dušana Rapoša a impresionisticky ladený príbeh Sladké hry minulého leta režiséra Juraja Herza. Oba filmy budú uvedené pri príležitosti udelenia Výročnej ceny AČFK za prínos do českej kinematografie slovenskému hercovi Milanovi Lasicovi. V sekcii zameranej na hľadanie identity národa, tento rok s dôrazom na humor, sa premietne film Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre.

Bohato bude v Uherskom Hradišti zastúpená aj krátkometrážna tvorba. Okrem trojice študentských filmov Ad revidendum (r. Matúš Ryšan), Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch (r. Michal Ďuriš) a Výlet (r. Daniel Rihák) sú pre divákov pripravené profily generačne spriaznených tvorcov, dokumentaristu Mareka Kuboša a animátora Martina Snopeka. Kubošovu tvorbu zastúpia filmy Cesta fotografa, Hlas 98, Žel. st. 2. tr. Kraľovany, Taká malá propaganda, doplnené jeho celovečerným debutom Posledný autoportrét. Snopekovu tvorbu budú reprezentovať snímky Stretnutie, Havran a líška, Pik a Nik, Každodenná paša, Monštrum, spoločný film s Ivanou Laučíkovou Posledný autobus a kolektívne dielo ešte z čias Snopekovho štúdia na Vysokej škole múzických umení Bratislava Kroky, skoky, roky... a posledný zhasne. Obaja tvorcovia sa podujatia zúčastnia osobne.

O slovenskej kinematografii sa bude hovoriť aj počas sprievodných podujatí. Diskusia pod názvom Vznik študentských filmov na FAMU a VŠMU Bratislava bude venovaná fenoménu študentskej tvorby a zúčastnia sa jej režisér a pedagóg na bratislavskej VŠMU Martin Šulík a študent VŠMU Jakub Spevák. Uskutoční sa aj diskusia nazvaná Etika nakrúcania dokumentárneho filmu, o ktorej budú hovoriť slovenskí dokumentaristi Barbora Berezňáková, Marek Kuboš a Miro Remo. Najviac aktivít so slovenskou kinematografiou sa na LFŠ uskutoční v utorok 30. júla, v tento deň budú v kine Hviezda v predaji aj edičné produkty z predajne Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Klapka.sk za zvýhodnené ceny.

Zdroj:
Tlačová správa SFÚ (18. 7. 2019)

Web
:
www.lfs.cz

Program festivalu:
https://program.lfs.cz/

Súvisiace AIC správy:
LFŠ Uherské Hradište 2018
LFŠ Uherské Hradište 2017
LFŠ Uherské Hradište 2016

WebJET Toolbar
DocID: 22838 Edituj stránku
Zmenil:
Lea Pagáčová
Dátum:
22.06.2018 21:48 

WebJET Toolbar
DocID: 22874 Edituj stránku
Zmenil:
Lea Pagáčová
Dátum:
27.07.2018 10:57 


publikované: 25.07.2019
aktualizované: 25.07.2019