English                                                        Piatok 26.04.2024, 06:37

Slovenské filmy na LFŠ 2021

Dlhoočakávané novinky, krátke filmy začínajúcich i skúsených režisérov, ale aj pripravované dlhometrážne debuty. 47. ročník Letnej filmovej školy Uherské Hradište (6. – 12. 8. 2021) predstaví rozsiahly výber zo slovenskej kinematografie.

LFŠ slávnostne otvorí nový film Martina Šulíka Muž so zajačími ušami, za ktorý bol Šulík minulý rok ocenený na Filmovom festivale Varšava cenou pre najlepšieho režiséra. V rámci sekcie České a slovenské filmové novinky sa ďalej predstavia hrané filmy Služobníci (r. Ivan Ostrochovský) a Šarlatán (r. Agnieszka Holland), obe vo svetovej premiére uvedené na minuloročnom Medzinárodom filmovom festivale Berlín. Dokumentárny film Alchymická pec (r. Adam Oľha, Jan Daňhel) priláka do kina fanúšikov Jana Švankmajera a Králi videa (r. Lukáš Bulava) všetkých tých, čo si radi pripomenú éru amatérskych dabingov, pirátskeho kopírovania a distribúcie VHS kaziet. Z najčerstvejších noviniek sa predstavia romantické Chyby (r. Jan Prušinovský) a dlhometrážny animovaný film Myši patria do neba (r. Jan Bubeníček, Denisa Grimmová). S Letnou filmovou školou sa diváci rozlúčia filmom z obdobia druhej svetovej vojny Správa (r. Peter Bebjak).

Študentské začiatky významných slovenských režisérov Juraja Jakubiska, Dušana Hanáka a Ela Havettu pripomenie sekcia FAMU History, ktorej súčasťou bude tiež prednáška filmového historika Václava Maceka.

Hosťom tohtoročnej LFŠ bude aj herec Martin Huba, ktorý počas masterclassu priblíži herecké remeslo i filmovú kariéru. Pri tejto príležitosti sa premietnu filmy zo slovenskej (ko)produkcie Hovory s TGM (r. Jakub Červenka) a Obsluhoval jsem anglického krále (r. Jiří Menzel).

Svoje pripravované celovečerné debuty predstavia režiséri Michal Blaško (Obeť), Zuzana Kirchnerová (Karavan) a Jakub Machala (Lásky hory prenáša).

Blok študentských filmov uvedie štyri krátke filmy z produkcie FTF VŠMU, z nich sú dva hrané: Nuda (r. Alica Bednáriková), Pozdrav z Nigérie (r. Peter Hoferica) a dva dokumentárne: Denník princeznej (r. Barbara Vojtašáková), Cestujúcim do pozornosti (r. Marek Moučka).

V rámci sekcie P. S. sa premietne dokumentárny film Exkurze aneb Historie současnosti (r. Jan Gogola ml.).

Program festivalu:
https://program.lfs.cz/

Súvisiace AIC správy:
LFŠ Uherské Hradište 2020
LFŠ Uherské Hradište 2019
LFŠ Uherské Hradište 2018
LFŠ Uherské Hradište 2017
LFŠ Uherské Hradište 2016
LFŠ Uherské Hradište 2015

publikované: 04.08.2021
aktualizované: 04.08.2021