English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 12:47

Zlín Film Festival 2022 predstaví nové slovenské filmy

62. ročník Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež Zlín Film Festival (26. 5. – 1. 6. 2022) pripravil pre divákov spolu 276 filmov zo 49 krajín sveta. Medzi nimi nechýba ani bohaté slovenské zastúpenie. Navyše, dva dlhometrážne animované filmy čaká v Zlíne svetová premiéra.

V Medzinárodnej súťaži celovečerných filmov pre deti sa predstaví vo svetovej premiére dlhoočakávaný 3D animovaný film Tvojazem Petra Budinského. „Náš film rozpráva príbeh chlapca Rikiho, ktorý sa spolu s mamou sťahuje na nové sídlisko. Tam natrafí na záhadný žiariaci kameň, vďaka ktorému sa dostane do neznámeho sveta, nazývaného Tvojazem. Je to svet plný najúžasnejších vecí, aké si dieťa vie predstaviť, ale číhajú tam aj rôzne nástrahy, s ktorými si Riki musí poradiť,“ približuje pre Film.sk producentka Barbora Budinská. Súťažiť bude aj film Ako som sa naučila lietať (r. Radivoje Anrić), ktorý vznikol v minoritnej slovenskej koprodukcii a z festivalu BUFF Malmö si odniesol cenu ECFA za najlepší európsky film.

Nesúťažná sekcia Nový český film a TV uvedie hraný film Kryštof (r. Zdeněk Jiráský) a dve animované novinky z produkcie slovenskej spoločnosti Fool Moon. Televízny špeciál populárneho TV seriálu Mimi a Líza: Záhrada (r. Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová) sa venuje dôležitej environmentálnej téme a hravou formou motivuje deti k ohľaduplnému spoluvytváraniu životného prostredia. Z televízneho projektu vychádza aj dlhometrážny film Kataríny Kerekesovej Websterovci vo filme, ktorý vznikol spojením šiestich samostatných častí poslednej série Websterovcov s hranými pasážami. Hlavná postava Lili už zažila viacero dobrodružstiev, teraz príde to najväčšie a najnebezpečnejšie a vo filme sa prvýkrát stretne s človekom. Sekcia uvedie aj výpravnú rozprávku Zakliata jaskyňa (r. Mariana Čengel Solčanská), ktorá prostredníctvom ústrednej ženskej postavy rozpráva príbeh o nádeji a ľudskej chamtivosti.

Festival uvedie ešte dve slovenské minoritné koprodukcie – Čiapka Slobodana Maksimovića sa predstaví v sekcii Svetová panoráma detského filmu a Smečka Tomáša Polenského bude súčasťou špeciálneho výberu Top Teen Ten, ktorý združuje 10 najlepších filmov pre tínedžerov.
V Medzinárodnej súťaži študentských filmov Zlínský pes zabojujú dva slovenské krátke filmy – hraný Samorast (O sliepkach a ľuďoch) v réžii Petra Hofericu a animovaný Milý tati (r. Diana Cam Van Nguyen). O víťazovi kategórie rozhodne porota, ktorej súčasťou je aj slovenský režisér a animátor Martin Smatana.

Okrem dokončených filmov dostanú priestor aj pripravované filmové projekty, v rámci koprodukčného fóra Central European Children’s Film CoProduction Forum sa predstaví celovečerný animovaný debut slovenského režiséra Filipa Diviaka s názvom OT15. Účelom platformy je prepájať producentov z Českej republiky, Nemecka, Slovenska a Poľska, ktorí sa venujú tvorbe pre deti a mládež.

Web:
https://www.zlinfest.cz/

Súvisiace AIC články:
Slovenské filmy na Zlín Film Festival 2019
Slovenské filmy na Zlín Film Festival 2018
Slovenské filmy na Zlín Film Festival 2017

publikované: 23.05.2022
aktualizované: 23.05.2022