English                                                        Piatok 19.04.2024, 11:51

Zlín Film Festival 2019 objavuje a spoznáva

59. ročník Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež Zlín Film Festival (24. 5. – 1. 6. 2019), ktorému bude dominovať téma objavovania a spoznávania, predstaví slovenské celovečerné i krátke filmy predstaví naprieč viacerými sekciami.

Nesúťažná sekcia Česká filmová a televízna tvorba uvedie minoritné slovenské koprodukcie Čertovské pero (r. Marek Najbrt) a Všetko bude (r. Olmo Omerzu). Predstaví sa tiež televízny seriál Kriminálka 5.C (r. Juraj Nvota, Tereza Nvotová), príbehom i nakrúcaním úzko spojený so zlínskou ZOO, a televízna rozprávka Vianočné želanie v réžii Petra Bebjaka.

Slovensko bude mať zastúpenie aj v niekoľkých kategóriách Medzinárodnej súťaže. Medzi Celovečernými filmami pre deti uvedie festival dobrodružnú koprodukciu siedmych krajín s prvkami sci-fi Môj dedo spadol z Marsu (r. Dražen Žarković, Marina Andree Škop), kde hlavná hrdinka Una usiluje o záchranu svojho deda, ktorého uniesli mimozemšťania. Uzly a pomaranče (r. Ivan Pokorný), príbeh o prvej láske Darka a nemeckého dievčaťa Hany, bude súťažiť v kategórii Celovečerných filmov pre mládež. V súťaži Krátkych animovaných filmov pre deti zabojuje Šarkan (r. Martin Smatana), čerstvý držiteľ ocenenia Najlepší animovaný film pre deti z Festivalu animovaných filmov v Stuttgarte.

O cenu Zlínsky pes sa bude v Medzinárodnej súťaži študentských filmov uchádzať aj štvorica slovenských krátkych filmov: animovaná snímka Journey (r. Marek Jasaň), hraný film Čerešne (r. Katarína Gramatová), dokumenty (A)way v réžii Soni Nôtovej a (Ne)viditeľné svety (r. Zuzana Hudáčeková).

Na tému 59. ročníka nadväzuje aj sekcia Objavuj & spoznávaj: Zem, v rámci ktorej bude uvedený krátky film Ojmiakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného miesta (r. Dominik Bari), dokumentujúci príbehy ľudí z izolovanej dediny ďaleko na severe Sibíri.

Pre najmenších divákov je tiež pripravené pásmo prvého slovenského 3D animovaného seriálu Websterovci (r. Katarína Kerekesová).

Web:
https://www.zlinfest.cz/

Súvisiace AIC články:
Slovenské filmy na Zlín Film Festival 2017
Slovenské filmy na Zlín Film Festival 2018

publikované: 24.05.2019
aktualizované: 03.06.2019