English                                                        Piatok 26.04.2024, 14:50

Slovenské filmy na Zlín Film Festival 2018

Hlavnou témou 58. ročníka filmového festivalu pre deti a mládež Zlín Film Festival (25. 5. – 2. 6. 2018) bude 100. výročie založenia Československej republiky. Jubileum bude festival reflektovať naprieč viacerými sekciami a v jeho programe sa premietnu aj slovenské súčasné a archívne filmy.

V aktuálnom ročníku sa slovenské filmy budú uchádzať o ceny až v štyroch sekciách. Do medzinárodnej súťaže hraných filmov pre deti je zaradená rodinná rozprávka Tri želania režiséra Víta Karasa a v súťaži hraných filmov pre mládež sa premietne tanečný romantický film Backstage Andrey Sedláčkovej.

Medzinárodná súťaž animovaných filmov pre deti prinesie film Websterovci: Ocko hrdina Kataríny Kerekesovej.

V Medzinárodnej súťaži študentských filmov Zlínsky pes budú bojovať krátky animovaný film Škandinávia Kataríny Kočanovej z Vysokej školy múzických umení v Bratislave a krátke filmy z Akadémie umení v Banskej Bystrici Nebojsa Jakuba Gajdoša a JUTUB.COM Róberta Bošeľu.

Nesúťažná sekcia zameraná na súčasnú kinematografiu Česká filmová a televízna tvorba predstaví film Nina Juraja Lehotského a Po strništi bos Jana Svěráka.

Na festivalovú tému nadväzuje sekcia Československá kinematografia: Filmy môjho detstva, zostavená hereckými a filmovými osobnosťami. Premietnu sa v nej štyri filmy z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu. Je medzi nimi tragikomický príbeh o chlapcoch hrajúcich sa na vojakov Keby som mal pušku Štefana Uhra, dramatický príbeh Vlčie diery Paľa Bielika, ktorý tiež rozpráva príbeh z obdobia SNP a ďalej uvedie dve archívne rozprávky Perinbaba Juraja Jakubiska a Soľ nad zlato Martina Hollého.

Oslava výročia republiky sa premietne aj do ocenenia Zlatý střevíček, ktoré si za svoj mimoriadny prínos v tvorbe pre deti z festivalu odnesú herečka Magda Vášáryová a herec Jaromír Hanzlík.

Zdroj:
Tlačová správa SFÚ (22. 5. 2018)

Web:
https://www.zlinfest.cz/

Dlhometrážne filmy v databáze AIC:

Backstage (r. Andrea Sedláčková): http://www.aic.sk/slovak-films/16784.html
Nina (r. Juraj Lehotský): http://www.aic.sk/slovak-films/16792.html
Po strništi bos (r. Jan Svěrák): http://www.aic.sk/slovak-films/20898.html
Tri želania (r. Vít Karas): http://www.aic.sk/slovak-films/22402.html

Súvisiace AIC články:

Slovenské filmy na Zlín Film Festival 2017

publikované: 24.05.2018
aktualizované: 24.05.2018