English                                                        Streda 24.04.2024, 17:56




BERLINALE
Medzinárodný filmový festival Berlín

Emerging Producers 2022: Silvia Panáková

Jediný program svojho druhu v Európe, ktorý sa sústreďuje na producentov dokumentárnych filmov – to je program Emerging Producers. Vlajková loď industry časti Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava ponúka svojim účastníkom najskôr októbrový workshop v Jihlave a po ňom februárový workshop v Berlíne. Zúčastní sa ho aj slovenská producentka Silvia Panáková.

Ak aj nepočítame jej televízne začiatky, ktoré ju nasmerovali k štúdiu produkcie na bratislavskej VŠMU, filmy produkuje už takmer dve desaťročia. So svojou spoločnosťou Arina spolupracovala na viacerých úspešných česko-slovenských koprodukciách ako sú životopisná dráma Jan Palach (2018, r. Robert Sedláček) či športová dráma Fair Play (2014, r. Andrea Sedláčková) a na konte má aj tanečný film Backstage (2018, r. Andrea Sedláčková). Veľkou výzvou bola komplikovaná produkcia filmu Piargy (2022, r. Ivo Trajkov), ktorý je však už dokončený a čaká na premiéru. Jej zatiaľ posledným dokončeným filmom je dokumentárna snímka Neviditeľná (2021, r. Maia Martiniak), ktorá sa venuje téme pôrodnej traumy a trvalo sedem rokov, kým sa dostala k divákom.

Filmy, na ktorých sa Panáková podieľa, ju podľa jej vlastných slov musia osloviť svojou víziou, témou, prípadne autorskou charizmou tvorcu. Rada však spolupracuje s režisérkami - najnovšie s Dianou Fabiánovou na dokumente o otvorených vzťahoch a polyamorii. Vlani sa s projektom zúčastnili na programe Ex Oriente Film určeného dokumentom zo strednej a východnej Európy a získali cenu Zlatý trychtýř za najväčší progres. „Cenu sme získali ako projekt, ktorý v rámci programu urobil najväčší progres, čo bola veľká zásluha režisérky, ktorá na základe pripomienok tútorov a lektorov upravila a zúžila koncept filmu. Namiesto plánovaných príbehov viacerých ľudí sa zamerala na svoj osobný príbeh. Tútori ocenili aj to, že sa rozhodla ísť s kožou na trh,“ priblížila vtedy pre Film.sk Panáková. Cena bola spojená s finančnou odmenou. „Tisíc eur nie je na projekt veľa, ale keďže doteraz sme nedostali žiadnu podporu z verejných zdrojov, vnímam to aj ako gesto dôvery zo strany podujatia,“ vravela producentka. Povzbudenie prišlo v čase, keď zvažovali, či má zmysel v projekte pokračovať.

Rovnako, ako Hranice nevery je v štádiu vývoja aj hraný projekt režiséra Stanislava Párnického Sama medzi cudzími. Scenár k príbehu, v ktorom sa prelína história s prítomnosťou a vojnový osud židovského dievčatka s jej životom o mnoho rokov neskôr, keď je opäť odkázaná na pomoc cudzích ľudí, napísal niekdajší dlhoročný slovenský minister kultúry Marek Maďarič podľa knižného námetu Kathryn Winter.

Ďalší z pripravovaných Panákovej projektov je vo fáze postprodukcie. Portrét známeho českého hudobníka a po nežnej revolúcii i politika Michaela Kocába, ktorý vyjednal odsun sovietskych vojsk z Československa, kam Sovieti vtrhli v roku 1968, nakrútila známa česká dokumentaristka a takisto politička Olga Sommerová. Do komunistickej Prahy sa vracia i čerstvo dokončená hraná koprodukcia Česka, Iránu a Slovenska Absence (r. Ali Mosaffa) – príbeh Iránca hľadajúceho v českej metropole stopy, ktoré v nej v mladosti zanechal jeho otec.

Desiaty ročník Emerging Producers bude hostiť celkovo 18 producentov. Sedemnásť z nich je z krajín Európy, jedno miesto patrí hosťujúcej krajine, ktorou je tentoraz Južná Kórea a zastupuje ju producentka a režisérka Jin Jeon.

Autori: Matúš Kvasnička, Jaroslava Jelchová
Zdroj: Film.sk Berlinale Edition 2022

KONTAKT:

ARINA
silvia@arinafilm.sk
www.arinafilm.sk

 
       
web: www.ep.ji-hlava.com  


publikované:
aktualizované: 27.01.2022