English                                                        Streda 24.04.2024, 10:35

Slovenské zastúpenie v Cottbuse 2022

Dnes začína Filmový festival Cottbus (8. – 13. november 2022), ktorý sa radí k najvýznamnejším podujatiam so zameraním na východoeurópsku kinematografiu. Prinesie aj 12 slovenských filmov.

V súťažnej sekcii hraných filmov zabojuje slovenská minorita Slovo režisérky Beaty Parkanovej, ktorá mala premiéru na MFF Karlovy Vary 2022 a odniesol si odtiaľ cenu za najlepšiu réžiu aj najlepší mužský herecký výkon.

Sekcia Spectrum prinesie najnovšie slovenské filmy Piargy (r. Ivo Trajkov), Svetlonoc (r. Tereza Nvotová), Kryštof (r. Zdeněk Jiráský) a Obeť (r. Michal Blaško), ktoré nedávno odpremiérovali a tešia sa úspechom.

V sekcii Hits nájdeme divácky úspešnú romantickú gangsterku Čierne na bielom koni (r. Rastislav Boroš) a televízny seriál Ultimátum (r. Michal Kollár).

Súčasťou detského festivalového programu bude celovečerný animovaný film Websterovci vo filme (r. Katarína Kerekesová), krátky animovaný film Mimi a Líza - Záhrada (r. Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová) a hraná koprodukcia Ako som sa naučila lietať (r. Andrić Radivoje).

Sekcia Women's Roles in Socialism and Beyond premietne aj oceňovaný krátky film Milý tati režisérky Diany Cam van Nguyen.

Minulý rok bolo v Spotlighte zaostrené na Slovensko, tento rok sa priazni môže tešiť Rumunsko. Pri tejto príležitosti bude premietnutý aj film Turnaj snov (r. Adina Popescu, Iulian Manuel Gharvas), ktorý je tohtoročnou slovenskou koprodukciou.

Web:
https://www.filmfestivalcottbus.de/en/

 

 

publikované: 08.11.2022
aktualizované: 09.11.2022