English                                                        Piatok 19.04.2024, 13:17

Okupácia 1968 vo svetovej premiére na goEast 2018

Filmový festival goEast (18. -24. 4. 2018) prinesie v apríli už 18. ročník ochutnávky kinematografie strednej a východnej Európy. Do súťažnej sekcie sa tentokrát prebojoval česko-slovenský koprodukčný film Bohdana Slámu Baba z ľadu a vo svetovej premiére bude uvedený kreatívny dokument Okupácia 1968, ktorý vznikol v produkcii slovenského dokumentaristu Petra Kerekesa.

V súťažnej sekcii bude bojovať koprodukčný film Baba z ľadu (r. Bohdan Sláma) s ďalšími desiatimi hranými a šiestimi dokumentárnymi filmami posledných dvoch rokov. Čerstvý držiteľ šiestich ocenení Český lev si len nedávno pripísal ďalšiu cenu, keď si za stvárnenie hlavnej predstaviteľky odniesla slovenská herečka Zuzana Kronerová sošku Slnko v sieti za Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Roadmovie Martina Šulíka Tlmočník a druhý celovečerný film Ivety Grófovej Piata loď predstaví sekcia Specials, zameraná na súčasné festivalovo úspešné snímky a staré poklady z archívov. Obe mali svetovú premiéru na MFF Berlinale, odkiaľ si Piata loď odniesla aj ocenenie Krištáľový medveď.

Filmy, ktoré reflektujú dianie v Európe z konca šesťdesiatych rokov, alebo boli v tomto období nakrútené, zastreší sekcia Praha 1968. V rámci sekcie sa predstaví archívny slovensko-francúzsky film Muž, ktorý luže (r. Alain Robbe-Grillet), pohrávajúci sa s konvenciami rozprávačských štruktúr ako aj hranicou medzi pravdou a lžou. Vo svetovej premiére uvedie festival goEast koprodukčný dokument Okupácia 1968 (r. Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elisa Scheidt, Magda Szymkow, Stephan Komandarev), ktorý vznikol v produkcii Petra Kerekesa. Film pozostáva z piatich krátkych častí nakrútených piatimi režisérmi pochádzajúcimi z piatich krajín Varšavskej zmluvy. Okupácia očami okupantov tak odhaľuje nezvyčajný pohľad na dôležitú súčasť histórie Československa.

Organizátori festivalu zaradili do programu aj snímky, ktoré získali okrem pozitívnych festivalových ohlasov tiež silnú priazeň divákov. Sekcia Bioskop tak siahla po filme Čiara (r. Peter Bebjak), ktorého návštevnosť v slovenských kinách za rok 2017 prekročila hranicu 300 tisíc a zároveň získal šesť národných filmových cien Slnko v sieti vrátane kategórie Najlepší hraný film. Okrem neho sa predstaví hraný film s prvkami animácie Hmyz (r. Jan Švankmajer), ktorý bol uvedený vo svetovej premiére na 47. ročníku MFF Rotterdam.

Dlhometrážne filmy v databáze AIC:
Baba z ľadu (r. Bohdan Sláma):
http://www.aic.sk/slovak-films/19680.html
Čiara (r. Peter Bebjak): http://www.aic.sk/slovak-films/16796.html
Hmyz (r. Jan Švankmajer): http://www.aic.sk/slovak-films/20702.html
Okupácia 1968 (r. Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elise Scheidt, Magda Szymkow, Stephan Komandarev): http://www.aic.sk/slovak-films/22111.html
Piata loď (r. Iveta Grófová): http://www.aic.sk/slovak-films/16770.html
Tlmočník (r. Martin Šulík): http://www.aic.sk/slovak-films/21865.html

Web:
https://www.filmfestival-goeast.de/en/

Súvisiace AIC správy:
Špina a Učiteľka v hlavnej súťaži filmového festivalu goEast 2017
Slovenské filmy zabojujú na goEast Wiesbaden
Slnko v sieti 2018 - ocenenia

 

publikované: 16.04.2018
aktualizované: 16.04.2018