English                                                        Štvrtok 25.04.2024, 07:45

Slovenské filmy zabojujú na goEast Wiesbaden

Filmový festival goEast Wiesbaden (20. – 26. 4. 2016), zameraný na filmy zo strednej a východnej Európy, tento rok opäť privíta viacero slovenských titulov.

Do hlavnej súťaže sa prebojovala úspešná snímka Eva Nová (r. Marko Škop), dokumentárny film Čakáreň (r. Palo Korec) či medzinárodný koprodukčný film Červený pavúk (r. Marcin Koszalka).
Ďalší film z minulého roka, česko-slovenská koprodukcia Domácí péče (r. Slávek Horák), sa predstaví v sekcii Highlights.

Úspešný film Môj pes Killer (r. Mira Fornay) - príbeh jedného dňa na slovensko-moravskom pohraničí z pohľadu osemnásťročného Mareka a jeho psa, ktorých každodennosť sa točí v bludnom kruhu, sa premietne v rámci sekcie Beyond Belonging.

Program však neostane len pri súčasnej filmovej tvorbe. Sekcia Symposium uvedie archívny film Jána Zemana Úsmev diabla o dramatickom vyšetrovaní lúpeže a vraždy v prostredí filmárov, ktorí nakrúcajú filmový prepis diela Jacquesa Offenbacha Hoffmanove poviedky.

Festival taktiež uvedie výnimočný archívny film Drak sa vracia režiséra Eduarda Grečnera inšpirovaný rovnomennou novelou Dobroslava Chrobáka, rozvíjajúci baladický príbeh osamelého hrnčiara Martina Lapiša, prezývaného Drak. Na ďalšiu adaptáciu literárnej predlohy, tentoraz od Bohumila Hrabala, sa diváci môžu tešiť v podaní režiséra Jiřího Menzla a jeho filmu Obsluhoval som anglického kráľa.




publikované: 19.04.2016
aktualizované: 20.04.2016