English                                                        Štvrtok 02.04.2020, 18:44

O priazeň Americkej akadémie sa bude uchádzať film Cigán

K hlavným aktivitám Slovenskej filmovej a televíznej akadémie - v rámci prezentácie slovenskej kinematografie na medzinárodných fórach - patrí rozhodnutie o návrhu slovenského filmu na cenu Akadémie filmových umení a vied (ďalej len „AMPAS“) v kategórii cudzojazyčný film.

Na výročnú cenu AMPAS môže byť prihlásený dlhometrážny film, ktorý mal verejnú premiéru medzi 1. októbrom 2010 a 30. septembrom 2011, bol v riadnej kinodistribúcii, prihlasujúca krajina má prevažujúci počet hlavných tvorcov a originálny jazyk filmu musí byť iný ako anglický. Film musí byť doručený do Los Angeles do 3. októbra 2011.

Členovia vyberali od 27. augusta do 16. septembra zo siedmich slovenských filmov, ktoré splnili podmienky AMPAS:
Čas grimás (réžia Peter Dimitrov)
Devínsky masaker (réžia Gejza Dezorz, Jozef Pálenik)
Marhuľový ostrov (réžia Peter Bebjak)
Cigán (réžia Martin Šulík)
Malý zúrivý Robinson (réžia Tina Diosi)
Mŕtvola musí zomrieť (réžia Jozef Paštéka)
Dom (réžia Zuzana Liová)

Do hlasovania sa zapojilo 80 členov SFTA (z celkového počtu 131 členov, medzi ktorými sú aj čestní a zahraniční členovia). Členovia mali možnosť hlasovať aj za to, aby SFTA v danom roku nenavrhovala žiaden film. V hlasovaní získal najviac 53% hlasov film Cigán, ktorý bude Slovensko reprezentovať vo výbere filmu na nomináciu na cenu pre cudzojazyčný film AMPAS. 33% členov hlasovalo za film Dom, film Marhuľový ostrov dostal 8% hlasov.

Prezídium SFTA na svojom dnešnom zasadnutí konštatovalo, že do hlasovania sa zapojilo viac ako 50% členov a preto je hlasovanie členskej základne platné a definitívne.

Film, ktorý bude reprezentovať slovenskú kinematografiu v Los Angeles, zaradilo operatívne kino Lumière do svojho programu – v dňoch 20. – 22. 10. 2011 o 17:00 v kinosále K1.

CIGÁN

SK, CZ - 2011 - 35 mm - 107 min. - hraný
krátka synopsa

Cigán je príbeh Adama, chlapca, ktorý sa po smrti otca pokúša prekročiť hranice rómskej osady a snaží sa zlepšiť život svojich súrodencov. Dostáva sa do konfliktu s rasovými, sociálnymi a kultúrnymi predsudkami aj s nepísanými zákonmi vlastnej komunity.

režisér

Martin Šulík

hrajú

Janko Mižigár, Martin Hangurbadžo, Miro Gulyas, Miroslava Jarábeková, Ivan Mirga, Attila Mokos

produkcia

Titanic (SK), Infilm Praha (CZ), Rozhlas a televízia Slovenska (SK), Česká televize (CZ)

svetová premiéra

MFF Karlovy Vary 2011 - 4 ocenenia

ďalšie festivaly

MFF Toronto 2011
BFI London Film Festival 2011

domáca distribučná premiéra

14. júl 2011

kontakt

Rudolf Biermann
IN Film Praha
+420 222 515 357
biermann@infilm.cz
www.infilm.cz

festivaly

Marta Lamperová
marta.lamperova@gmail.com
+420 739 592 040

Martin ŠULÍK

*1962
Žilina

Herec, scenárista a režisér. Jeho film Záhrada získal päť Českých levov, ocenenia slovenských a českých filmových kritikov, ocenenia na MFF Karlove Vary a bol rovnako úspešný na rôznych festivaloch po celom svete. Jeho film Krajinka, ktorý napísal spolu s Dušanom Dušekom, sa stal národnou nomináciou vo výbere americkej Akadémie v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Slnečný štát získal šesť národných ocenení Slnko v sieti. Venuje sa aj réžii dokumentárnych filmov. Pôsobí na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU Bratislava.

Rozhovor s režisérom Martinom Šulíkom

filmografia

2011: Cigán (hraný)
2010: 25 zo šesťdesiatych alebo Československá nová vlna (dokumentárny)
2007: Martin Slivka – Muž, ktorý sadil stromy (dokumentárny)
2005: Slnečný štát (hraný)
2000: Krajinka (hraný)
1999: Praha očima (hraný – 1 epizóda)
1997: Orbis Pictus (hraný)
1995: Záhrada (hraný)
1992: Všetko čo mám rád (hraný)
1991: Neha (hraný)


Nomináciu tohto filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Za správnosť: Zuzana Mistríková, výkonná viceprezidenta SFTA

Preklad pravidiel AMPAS pre cenu Najlepší cudzojazyčný film nájdete na stránke www.sfta.sk/ampas, informácie k filmu Cigán na adrese www.garfieldfilm.sk.

Česká filmová a televízna akadémia ako svojho národného nominanta vybrala koprodukčný projekt Tomáša Luňáka Alois Nebel, ktorý mal svetovú premiéru v sekcii Mimo súťaž na MFF Benátky.

Zdroj: Tlačová správa SFTA a ČFTA

Tlačová správa SFTA na stiahnutie

Tlačová správa ČFTA na stiahnutie

Viac informácii na:
www.sfta.sk
www.oscars.org
www.garfieldfilm.sk

Súvisiace AIC správy:
O priazeň Americkej akadémie sa bude uchádzať Hranica 
O Oscara 2010 sa bude uchádzať slovenský film Nedodržaný sľub

publikované: 20.09.2011
aktualizované: 26.09.2011