English                                                        Sobota 27.04.2024, 01:20

Jeden svet volá po inklúzii a zmene

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet predstaví vo svojom programe takmer dve desiatky slovenských filmov a prvýkrát prichádza taktiež s programom pre profesionálov. Festival sa koná v Bratislave i online od 5. do 11. novembra 2021.

O hlavnú cenu festivalu určenú najlepšiemu slovenského alebo českému filmu s tematikou ľudských práv sa uchádza deväť slovenských majoritných či minoritných filmov. Súťažným a zároveň otváracím filmom festivalu je Ako som sa stala partizánkou (r. Vera Lacková), slovenskú premiéru majú aj Čiary (r. Barbora Sliepková), len minulý týždeň ocenené v Jihlave troma cenami. Vo výbere je taktiež minuloročný jihlavský víťaz Biela na bielej (r. Viera Čákanyová), víťaz z Annecy Moja afganská rodina (r. Michaela Pavlátová), tri filmy, ktoré mali premiéru na tohtoročnom karlovarskom festivale: Láska pod kapotou (r. Miro Remo), Každá minúta života (r. Erika Hníková) a Rekonštrukcia okupácie (r. Jan Šikl) či Na značky! (r. Mária Pinčíková) a Bývať proti všetkým (r. Tomáš Hlaváček).

Pásmo krátkych filmov z FTF VŠMU predstaví filmy Cestujúcim do pozornosti (r. Marek Moučka), Hľadanie spoločnej kompozície (r. Peter Podolský), Nech žije smrť (r. Róbert Mihály), Nežná (r. Soňa Nôtová) a Titanik (r. Katarína Jonisová).

Ďalšie tri študentské filmy sú výsledkom celoročného projektu Filmy bez hraníc, ktorý organizuje festival v spolupráci s UNHCR, FTF VŠMU a iniciatívou Svet medzi riadkami: Nasleduje zastávka (r. Barbara Vojtašáková), Aladinova lampa (r. Ivan Koribanič) a uStopia (r. Denisa Parobeková).

Industry program Dni zmeny sa zameria spoločenský dopad filmov a festivalov – bude hovoriť o koncepte impact producentky, ekologickej udržateľnosti audiovízie či inkluzívnosti. Workshop spoločenského dosahu umožní trom projektom pracovať na koncepte marketingových kampaní zameraných na posilnenie ich spoločenského dosahu, teda na dosiahnutie spoločenskej zmeny. Ide o projekty It's Not Your Fault (r. Paula Ďurinová), Zem nás spája (r. Michal Marguš) a Po nás potopa (r. Dorota Vlnová).

Web:
www.jedensvet.sk

publikované: 04.11.2021
aktualizované: 04.11.2021