Ťažká voľba
Difficult Choice

» ©2016
SK-CZ | far. > col. | 70 min. | dokumentárna esej / documentary essay

Ťažká voľba

The World Economic Forum in 2014 described and statistically documented a number of key global issues that indicate a critical and disruptive social phenomena. Among them is the deteriorating position of representative democracy, consisting in the loss of confidence in elected representatives of the people and of the mechanisms and processes that precede the election. As shown in the chart compiled SEF for the last half-century, this trend is steadily deteriorating, the acceleration took place after the crisis in 2008, when the entire Western world mass expressed distrust of the people in the ability of the political class to solve the ensuing crisis. The film explores the phenomenon against the background of Slovakia's presidential election - examines the candidate, voters and electoral mechanisms in the heart of Central Europe.
>>
Najnovší celovečerný film dokumentaristiky Zuzany Piussi (Od Fica do Fica, Krehká identita) je filmom pred voľbami o voľbách, o živote v systéme, kde sa vládne potupným spôsobom. Prináša prenikavý pohľad na spoločnosť cez zákulisie prezidentskej kampane. Všíma si správanie voličov, prácu marketingových expertov a stretnutia s občanmi či diskusie. Podľa slov režisérky sa film zaoberá poklesom volebnej účasti a dôvery občanov vo volených zástupcov.


Director > Réžia   Zuzana Piussi
Story > Námet Zuzana Piussi, Vít Janeček, Ivan Ostrochovský
Screenplay > Scenár Zuzana Piussi, Vít Janeček
DOP > Kamera Miro Remo
Editors >  Strih Vít Janeček
Music > Hudba Potmě, Živé kvety
Set Design > Architekt  -
Costumes > Kostýmy  -
Sound > Zvuk  -
Animation > Animácia  -
Cast > Hrajú  -
Filmography > Filmografia Zuzana Piussi (1971)

upcoming: Zošalieť
2021: Očista
2019: Ukradnutý štát
2019: Obliehanie mesta (spolurež. / co-dir.)
2019: Univerzity a svoboda (spolurež. / co-dir.)
2017: Selský rozum (spolurež. / co-dir.)
2016: Ťažká voľba
2012: Krehká identita
2012: Od Fica do Fica
2011: Muži revolúcie
2008: Babička

Production > Produkcia Punkchart films (SK), D1 films (CZ)
Co-production > Koprodukcia -
Producer > Producent Ivan Ostrochovský (SK), Vít Janeček (CZ)  
 o  
Budget > Rozpočet  115 750 EUR
Support > Podpora Státní fond kinematografie
Co-production Forums > Koprodukčné trhy a fóra  - - -
o   -o
World Premiere >
Svetová premiéra
18. MFDF Jeden svet, 2016, ČR / 18th One World IDFF, 2016, Czech Republic
SK Premiere >
SK premiéra
02/2016, FILMTOPIA
o o
Web -
Previous Title > Predchádzajúci názov President and I / Prezident a já; Spasitel

 

Contact > Kontakt Festivals > Festivaly Sales > Predaj

D1film
Újezd 7, CZ-150 00 Praha 5
+420 603 164 232
vit@d1film.com
www.d1film.com

Punkchart films
Špitálska 20, SK-811 08, Bratislava
+421 915 606 088
ivan@punkchart.sk
www.punkchart.sk

 


see main contact see main contact

updated: 19.03.2018