English                                                        Sobota 27.04.2024, 06:21

Slovenské zastúpenie v Tallinne 2019

Jeden z najväčších filmových festivalov severnej Európy FF Black Nights Tallinn (15. 11. – 1. 12. 2019) predstaví v programe 23. ročníka viacero slovenských filmov vrátane svetovej premiéry absurdnej drámy Žaby bez jazyka (r. Mira Fornay). Okrem hlavného programu bude Slovensko zastúpené i v rámci sub-festivalov Just Film, PÖFF Shorts a programe určenom filmovým profesionálom.

Celovečerný film režisérky Miry Fornay Žaby bez jazyka bude vo svetovej premiére uvedený v súťažnej sekcii Rebel with a Cause. Film je príbehom jedného dňa v živote Jaroslava K. (43) naplneného neočakávaným mučením, sexuálnym a domácim násilím. „Film bol inšpirovaný takmer dvojročným výskumom v mužských aj ženských väzeniach. Vďaka získaným skúsenostiam som k svojmu tretiemu filmu pristúpila odvážnejšie a ponorila sa do vlastnej duše použitím toho, čo nazývam ‚analógová metóda‘, teda jazyka pozostávajúceho z metafor a vlastnej predstavivosti založenej na dôkladnom výskume v reálnom svete. Môj výskum som potom prepísala do jazyka paralelného imaginárnemu svetu, čím som vytvorila tenkú vrstvu na povrchu reality, ktorá pomáha publiku vidieť podvedomé prepojenia, namiesto logiky sociálnych noriem.

Hoci sa mnohí zdráhajú akceptovať, že takéto zneužívanie existuje aj v ich okolí, hlavne v strednej Európe, tento fenomén, žiaľ, nepozná hranice. Verím, že moja absurdná dráma podaná v menej tradičnej forme hry prinesie nový pohľad na intimitu, sexualitu a násilie, a najmä na domáce násilie v modernej spoločnosti,“ povedala režisérka a scenáristka filmu.

Sugestívny príbeh Pomaľované vtáča (r. Václav Marhoul) bude uvedený v rámci sekcie Current Waves, pozostávajúcej zo širokého spektra súčasných filmov, ktoré už figurovali v programoch iných prestížnych festivalov.

Sub-festival Just Film, určený najmä mladším divákom, uvedie dva slovenské koprodukčné filmy: Uzly a pomaranče (r. Ivan Pokorný) o živote dospievajúceho Dereka v česko-nemecko-poľskom pohraničí a sci-fi dobrodružstvo Môj dedo spadol z Marsu (r. Dražen Žarković, Marina Andree Škop).

Krátkometrážnej tvorbe je venovaný sub-festival PÖFF Shorts, ktorý predstaví dva animované filmy: Šarkan (r. Martin Smatana) otvárajúci najmladším divákom tému smrti a SH_T HAPPENS (r. David Štumpf, Michaela Mihályi) o údržbárovi, jeho žene a jej milencovi.

Slovensko je zastúpené aj v programe venovanom filmovým profesionálom Industry@Tallinn & Baltic Event, kde bude v sekcii Works in Progress predstavený pripravovaný debut Juraja Bohuša Stand Up a v rámci koprodukčného trhu Co-production Market Gorila v réžii Jonáša Karáska.

Web:
https://poff.ee/en/

Súvisiace AIC správy:
Slovenské filmy v Tallinne 2016
Slovenské filmy v Tallinne 2014
Slovenské filmy v Tallinne 2011
Slovenské filmy v Tallinne 2010

publikované: 12.11.2019
aktualizované: 12.11.2019