English                                                        Piatok 19.04.2024, 13:13

Tradične bohaté zastúpenie slovenských filmov na Finále Plzeň 2022

35. ročník filmového festivalu Finále Plzeň (23. – 28. septembra 2022) predstaví celkovo 24 slovenských filmov, z toho deväť v súťažných sekciách.

O Zlatého ledňáčka v Súťaži celovečerných hraných alebo animovaných filmov zabojujú festivalovo úspešné filmy Cenzorka (r. Peter Kerekes) a Obeť (r. Michal Blaško). Zo slovenských minoritných koprodukcií budú v rovnakej kategórii súťažiť Il Boemo (r. Petr Václav), Slovo (r. Beata Parkanová), Buko (r. Alice Nellis) a dlhometrážny animovaný film Myši patria do neba (r. Denisa Grimmová, Jan Bubeníček).

O priazeň poroty v Súťaži dokumentárnych filmov sa budú uchádzať filmy Bydlet proti všem (r. Tomáš Hlaváček) a Ako som sa stala partizánkou (r. Vera Lacková).

V Súťaži TV a internetových projektov v kategórii seriálová tvorba sa premietne pilot slovenského televízneho seriálu Ultimátum (r. Michal Kollár).

Nesúťažná sekcia Prvý úlovok, venovaná premiéram a predpremiéram, predstaví novinky Běžná selhání (r. Cristina Grosan), Michael Kocáb - rocker vesus politik (r. Olga Sommerová) a Svetlonoc (r. Tereza Nvotová).

Sekcia V síti roku 2021-22 uvedie drámu Arvéd (r. Vojtěch Mašek), komédie Indián (r. Tomáš Svoboda, Vladimír Kriško) a Známi neznámi (r. Zuzana Marianková), triler Tieňohra (r. Peter Bebjak), rozprávku Zakliata jaskyňa (r. Mariana Čengel Solčanská), prírodopisný film Planéta Praha (r. Jan Hošek), animovaný film Tvojazem (r. Peter Budinský) a krátky TV špeciál Mimi a Líza – Záhrada (r. Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová).

V sekcii České stopy nájdeme aj slovenskú minoritnú koprodukciu Absence (r. Ali Mosaffa). Zvláštne uvedení čaká krátke filmy Milý tati (r. Diana Cam Van Nguyen) a Zuza v záhradách (Lucie Sunková). Film Iná svorka (r. Hajni Kis) sa predstaví v rámci sekcie ZOOM, ktorej tohtoročným fokusom je Maďarsko.

Viac informácií:
https://www.festivalfinale.cz/

publikované: 22.09.2022
aktualizované: 05.10.2022