English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 22:18

Nové i klasické slovenské filmy v Terste

Filmový festival v Terste patrí medzi najväčšie podujatia venované výlučne kinematografii strednej a východnej Európy. Slovenská kinematografia má v programe 34. ročníka (21. – 28. 1. 2023) bohaté zastúpenie, okrem súčasných filmov sa predstavia aj klasické.

Festival premietne z domácej tvorby celkovo sedem dlhometrážnych a štyri krátke filmy. V Súťaži dokumentárnych filmov zabojujú slovenské minoritné koprodukcie Návštevníci (r. Veronika Lišková) a Fragile Memory (r. Igor Ivanko), v sekcii krátkych filmov budú súťažiť Zjavenie Jána (r. Andrej Kolenčík) a Peniaze a šťastie (r. Ana Nedeljković, Nikola Majdak Jr.). V nesúťažnej sekcii Out of Competition sa predstaví film Obeť (r. Michal Blaško), ktorý mal svetovú premiéru minulý rok na Medzinárodnom filmovom festivale Benátky. Špeciálne uvedenie čaká hraný historický film Il Boemo (r. Petr Václav). V sekcii venovanej detským divákom TSFF of the Little Ones sa predstaví 3D animovaný film Tvojazem (r. Peter Budinský).

Okrem prezentácie súčasných filmov festival každoročne uvádza klasické filmy v retrospektívnej sekcii, ktorá je tentoraz venovaná 30. výročiu samostatnosti Česka a Slovenska. Program s názvom Beyond the Boundaries: The Fringes of Czech and Slovak Cinema vznikol s cieľom reflektovať hlavné trendy vo vývoji československej kinematografie od 30. do 60. rokov 20. storočia. Jeho súčasťou sú aj štyri slovenské filmy zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ. Slovenskú ľudovú kultúru z 30. rokov 20. storočia priblíži etnografický dokument Zem spieva (1933) Karla Plicku, zatiaľ čo krátky film Dušana Trančíka Fotografovanie obyvateľov domu (1968) zachytáva najkrajšie i najtragickejšie okamihy života jednej rodiny. Krátky film Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) podá sarkastickú správa o živote v uzavretej rezervácii za železnou oponou a dokument Obrazy starého sveta (1972) predstaví živé portréty starých ľudí zo slovenských regiónov Liptova a Oravy. Oba filmy vznikli réžii Dušana Hanáka.

web: https://www.triestefilmfestival.it/

publikované: 16.01.2023
aktualizované: 16.01.2023