English                                                        Piatok 19.04.2024, 16:01

Český a slovenský filmový festival v Austrálii oslavuje 10 rokov

Klasický film Petra Solana Prípad Barnabáš Kos (1964) v marci uvedie Český a slovenský filmový festival v Austrálii (CaSFFA), ktorý tradične v prvý jarný mesiac v krajine protinožcov predstavuje slovenskú a českú kinematografiu. Koná sa od 24. marca do 2. apríla v Sydney a ponúkne trinásť súčasných slovenských dlhometrážnych a krátkometrážnych filmov.

Otváracím filmom desiateho ročníka Českého a slovenského filmového festivalu v Sydney je historická hudobná dráma Il Boemo o vzniku a rozpade kariéry Josefa Myslivečka, jedného z najznámejších hudobných skladateľov druhej polovice 18. storočia. Prináša príbeh o človeku, ktorý si chce splniť sen a stať sa operným skladateľom. Film na nedávnom udeľovaní filmových cien Český lev získal šesť sošiek vrátane ocenení za najlepší celovečerný hraný film a najlepšiu réžiu.

V Sydney sa premietnu aj ďalšie slovenské a koprodukčné filmy. Je medzi nimi dráma Piargy Iva Trajkova, ktorá je so šestnástimi nomináciami jedným z favoritov na národnú filmovú cenu Slnko v sieti. Austrálski diváci uvidia aj rozprávku Zakliata jaskyňa Mariany Čengel Solčanskej, poviedkovú komédiu Superžena Karola Vosátka, drámu Slovo Beaty Parkanovej, komédiu Grand Prix Jana Prušinovského, animovanú drámu Moja afganská rodina Michaely Pavlátovej a dokumentárne snímky Michael Kocáb – rocker verzus politik Olgy Sommerovej a Let domov Tomáša Bojara. Z krátkych filmov festival uvedie snímku Zuza v záhradách Lucie Sunkovej, ocenenú ako najlepší animovaný film na udeľovaní cien Český lev, a tri študentské filmy Ana Romany Candrákovej, Connected Petra Skye Kološa a Sídlisková spojka Kristiána Grupača.

Zástupcom klasickej kinematografie na austrálskom festivale je Prípad Barnabáš Kos Petra Solana, satirická tragikomédia pranierujúca malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo. Film je adaptáciou poviedky Petra Karvaša Barnabáša Kosa vzostup a pád zo zbierky Čert nespí a v digitálne reštaurovanej podobe ho po svetovej premiére na festivale v Lyone v roku 2018 uviedli viaceré významné festivaly klasických filmov.

Zdroj: TS SFÚ (25. február 2023)

Web: https://www.csfilmfest.sydney/

Súvisiace AIC správy:
2022: Festival v Sydney predstaví komédiu Pacho, hybský zbojník
2021: Dvanásť slovenských filmov v kinách na CaSFFA Sydney
2020: Slovenské filmy v austrálskych drive-in kinách
2019: Filmy v Austrálii pripomenú 30 rokov demokracie
2018: Austrália v znamení česko-slovenských výročí

 


publikované: 20.03.2023
aktualizované: 12.04.2023