English                                                        Sobota 27.04.2024, 05:23

Festival v Sydney predstaví komédiu Pacho, hybský zbojník

Deviaty ročník Českého a slovenského festivalu v Sydney (30. 3. – 3. 4. 2022) predstaví celkovo sedem dlhometrážnych a päť krátkometrážnych slovenských a koprodukčných filmov. V programe nebude chýbať film zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ, divákov rozosmeje komédia Pacho, hybský zbojník (1975).

Festival odštartuje austrálskou premiérou oceňovaného filmu Služobníci (r. Ivan Ostrochovský), ktorý vo svetovej premiére uviedol prestížny festival Berlinale v roku 2020. Po prvýkrát sa domácim divákom predstaví tiež dokument V sieti (r. Barbora Chalupová, Vít Klusák). Film otvárajúci tému zneužívania detí na internete sa premietne spolu s krátkym animovaným filmom R a u u (r. Zlata Golecová). Romantickým Chybám (r. Jan Prušinovský) o vzťahoch a odpúšťaní bude predchádzať študentský film Donna Bella (r. Emma Virág Csuport). Po svetovej premiére v Karlových Varoch sa na plátnach austrálskeho kina predstaví aj Atlas vtákov (r. Olmo Omerzu). Najmladších divákov poteší celovečerný animovaný film Myši patria do neba (r. Jan Bubeníček, Denisa Grimmová) o dvoch outsideroch a smrteľných nepriateľoch, ktorí sa stretnú vo zvieracom nebi, kde stratia svoje prirodzené inštinkty. Ďalším animovaným filmom v programe je Cesta do nemožna (r. Noro Držiak) mapujúca život M. R. Štefánika, premietne sa spolu so študentským filmom Tomato Hairytage (r. Laura Kočanová).

Klasickú slovenskú kinematografiu zastúpi digitálne reštaurovaný film režiséra Martina Ťapáka Pacho, hybský zbojník (1975). Divácky mimoriadne úspešný film je vtipnou ponáškou na legendu o Jurajovi Jánošíkovi s využitím mnohých klišé oficiálneho slovenského folklóru. Projekcia je spojená s filmom Cez palubu! (r. Filip Pošivač, Barbora Valecká), prvým dielom pripravovanej animovanej série pre deti, ktorý sa pohráva s kánonickým príbehom o Arche. Z krátkometrážnej tvorby festival predstaví aj študentský film Sami (r. Ondrej Hraška).

Viac informácií o podujatí nájdete na:
www.csfilmfest.sydney

Súvisiace AIC správy:
2021: Dvanásť slovenských filmov v kinách na CaSFFA Sydney
2020: Slovenské filmy v austrálskych drive-in kinách
2019: Filmy v Austrálii pripomenú 30 rokov demokracie
2018: Austrália v znamení česko-slovenských výročí

publikované: 25.03.2022
aktualizované: 25.03.2022