English                                                        Nedeľa 05.05.2024, 05:11

Dva slovenské filmy čaká svetová premiéra v Benátkach 2023

Jubilejný 80. ročník Medzinárodného filmového festivalu Benátky (30. 8. – 9. 9. 2023) uvedie vo svetovej premiére film Vysvetlenie na všetko režiséra Gábora Reisza v súťažnej sekcii Orizzonti. Navyše, v rámci nezávislého programu Giornate degli Autori čaká prvé uvedenie aj slovenský film Svetloplachosť v réžii Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka.

Hraný film Vysvetlenie na všetko vznikol v minoritnej slovenskej koprodukcii (MPhilms) a zachytáva jednu nepodarenú maturitu, ktorá prerastie do škandálu. Jeho aktérmi sú študenti a učitelia školy, ich rodičia, novinári aj politici. Film prostredníctvom príbehov štyroch protagonistov vtipne a trefne analyzuje otázky nacionalizmu a nezmyselne rozdelenej spoločnosti.

V rámci sekcie Special Events nezávislého programu Giornate degli Autori predstavia svoj nový film Svetloplachosť režiséri Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík. Vznikol v produkcii Punkchart films a rozpráva príbeh dvanásťročného Nikiho, ktorý spolu s rodinou prichádza na charkovskú stanicu metra, aby sa ukryli pred desivou vojnou zúriacou v uliciach ich mesta. Denné svetlo sa pre nich stáva synonymom smrteľného nebezpečenstva. Chlapec nesmie opustiť priestory stanice, kde žije spolu so stovkami ďalších ľudí, pod neustálou žiarou neónových svetiel. Niki sa bezcieľne túla po opustených vagónoch a nástupištiach, a keď stretne Viku (11), otvorí sa pred ním celkom nový svet. Deti sa postupne zbližujú a spoločne nachádzajú odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach lúče slnka.

„Keď sme na jar 2022 prišli s humanitárnou pomocou na Ukrajinu a usadili sa v stanici charkovského metra medzi ľuďmi, ktorí sa ukrývali pred vojnou, uvedomili sme si, že pozornosť sveta sa bude zameriavať predovšetkým na prvú líniu. Snažili sme sa preto nájsť obrazy života bežných ľudí, aby sme ich uchovali podľa našich najlepších schopností a ukázali chvíle skutočnej ľudskosti v čase zničujúcej hrôzy. Zároveň sme sa rozhodli kontrastovať život bez času a cieľa, ktorý boli nútení žiť Niki a jeho rodina, s mrazivými scénami odohrávajúcimi sa na povrchu zeme, pomocou záberov, nakrútených na Super 8mm film. Nasnímali sme pozorovania vojnou zničenej krajiny, ktoré sa môžu zdať ako vzdialené predstavy traumatizovaného dieťaťa, takmer ako horúčkovitý sen z dávno minulých čias, ale spoločne s divákmi si bolestne uvedomujeme, že toto je bohužiaľ realita dnešnej Ukrajiny,“ uvádza režisérska explikácia.

Projekcie slovenských filmov:

Vysvetlenie na všetko, r. Gábor Reisz, HU-SK, 2023
31. august 19.00 Sala Casinò *akreditovaní
31. august 21.30 Sala Pasinetti *akreditovaní
1. september 14.00 Sala Darsena *verejnosť / akreditovaní
2. september 14.00 PalaBiennale *verejnosť / akreditovaní

Svetloplachosť, r. Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík, SK-CZ-UA, 2023
31. august 19.30 Sala Corinto, Lido *press / industry
1. september 11.45 Sala Perla - Palazzo del Casino *akreditovaní/verejnosť
2. september 16.30 Cinema Rossini *akreditovaní/verejnosť
2. september 16.30 IMG Candiani Cinemas *akreditovaní/verejnosť

Web:
https://www.labiennale.org/en/cinema/2023 
https://www.giornatedegliautori.com/en/home-english/

Súvisiace AIC správy:
2022: Svetová premiéra dvoch slovenských filmov v Benátkach 2022
2021: Cenzorka vo svetovej premiére na 78. MFF Benátky
2019: Pomaľované vtáča a SH_T HAPPENS v súťažiach na 76. MFF Benátky
2011: Alois Nebel na 68. MFF Benátky
2010: Prežiť svoj život na 67. MFF Benátky
2009: Líštičky na 24. Týždni medzinárodnej kritiky

publikované: 22.08.2023
aktualizované: 22.08.2023