English                                                        Piatok 26.04.2024, 05:16

Lubušské filmové leto 2020

Lubušské filmové leto (30. 8. – 6. 9. 2020), festival krajín strednej a východnej Európy, uvedie v programe 49. ročníka celkovo osem celovečerných a sedem krátkych filmov, ktoré vznikli za uplynulé dva roky.

V Súťaži hraných filmov zabojuje päť slovenských filmov, z ktorých mnohé v premiére uviedli prestížne medzinárodné festivaly. MFF Karlove Vary priniesol prvýkrát divákom Nech je svetlo Marka Škopa, Pomaľované vtáča Václava Marhoula súťažilo v hlavnej sekcii MFF Benátky a Šarlatán Agnieszky Holland mal premiéru na MFF Berlín. O hlavnú festivalovú cenu Zlaté hrozno sa budú uchádzať tiež Amnestie Jonáša Karáska a Pražské orgie Ireny Pavláskovej.

Súťaž dokumentárnych filmov uvedie filmy celovečerných debutantov i skúsených režisérov. Hluché dni Pavla Pekarčíka pozoruje život nepočujúcich detí z rómskych osád, Skutok sa stal Barbory Berezňákovej sa vracia do obdobia, kedy bol zavraždený Róbert Remiáš, zatiaľ čo Raj na zemi Jara Vojteka zachytáva profesionálny aj súkromný osud reportéra Andreja Bána.

Lubušské filmové leto nezabúda ani na krátkometrážnu tvorbu. Z produkcie Vysokej školy múzických umení v Bratislave sa premietne Manifest pohŕdania Kristiána Grupača, Ver mi Zlaty Golecovej, R + J Martiny Buchelovej, Požiarne hlásenie Kataríny Jonisovej a Pochod Michala Blaška. Music Box Joanny Kożuch v pásme zastúpi profesionálnu produkciu krátkych filmov na Slovensku. Do bloku študentských filmov z pražskej FAMU je zaradený aj festivalovo úspešný krátky animovaný film SH_T HAPPENS režisérskej dvojice David Štumpf a Michaela Mihályi, ktorý vznikol v česko-slovensko-francúzskej koprodukcii.

Web:
http://www.llf.pl/

Súvisiace AIC správy:
Slovenské filmy v Lagowe 2018
Slovenské filmy v Lagowe 2016

publikované: 27.08.2020
aktualizované: 27.08.2020