English                                                        Pondelok 29.04.2024, 14:00

Filmy so spoločenským dopadom na festivale Jeden svet

Medzinárodný filmový festival Jeden svet sa už tradične zameriava na inklúziu a na filmy so spoločenským dopadom. Vo svojom tohtoročnom programe dá priestor viacerým novým slovenským filmom, zatiaľ čo program pre profesionálne publikum bude venovaný impact kampaniam. Festival sa koná v Bratislave i online od 3. do 9. novembra 2023.

O hlavnú cenu v súťaži s názvom Slovensko a Česko za ľudské práva sa uchádza osem slovenských filmov, vrátane dvoch, ktoré budú uvedené v slovenskej premiére: 15x15x5 (minisalon 1984) (r. Janek Q Růžička) a Jiříkovo vidění (r. Marta Kovářová). O ceny budú bojovať aj filmy Poznámky z Eremocénu (r. Viera Čákanyová), Svetloplachosť (r. Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík), Šťastný človek (r. Soňa G. Lutherová), Turnus (r. Jaro Vojtek), Územie fantázie (r. Paula Maľárová) a Všetci ľudia budú bratia (r. Robert Kirchhoff).

V sekcii pre najmenších divákov festival uvedie krátky animovaný film Krížom krážom režisérskej dvojice Nina Rybárová a Tomáš Rybár. Súčasťou programu bude aj osem krátkych filmov, ktoré sú výsledkom workshopu My Street Films SK.

Industry program Dni zmeny sa aj tento rok zameria spoločenský dopad filmov. Profesionálne publikum sa môže tešiť na viacero prednášok a diskusií o spoločenskej zmene, distribúcii či partnerstvách. Tri projekty sa zúčastňujú workshopu so zameraním na tvorbu impact kampaní, pričom tieto projekty budú na konci workshopu aj verejne prezentované: Noví susedia (r. Pavol Kohút), Údolie vdov (r. Miro Jelok, Katarína Jonisová) a Začnite s vysťahovaním! (pracovný názov) (r. Eduard Cicha, Dominik Jursa).

Web: www.jedensvet.sk

publikované: 02.11.2023
aktualizované: 03.11.2023