English                                                        Piatok 10.05.2024, 03:18

Jeden svet zdôrazňuje dopad dokumentárnych filmov

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet predstaví vo svojom programe nové slovenské filmy a v programe pre profesionálov upriami pozornosť na impact kampane. Festival sa koná v Bratislave i online od 5. do 11. novembra 2022.

O hlavnú cenu v súťaži s názvom Slovensko a Česko za ľudské práva sa uchádza šesť slovenských filmov, z toho tri budú uvedené v slovenskej premiére: ± 90 (r. Marek Kuboš), Návštevníci (r. Veronika Lišková) a Odchádzania (r. Mira Erdevicki). Ďalšie tri súťažné filmy sú: Dežo Hoffmann – fotograf Beatles (r. Patrik Lančarič), Fragile Memory (r. Igor Ivanko) a Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha (r. Martin Palúch).

V nesúťažnom výbere uvedie festival taktiež filmy Pongo Calling Tomáša Kratochvíla, Musíme prežiť: Fukušima! Tomáša Krupu a taktiež šesť krátkych filmov, ktoré sú výsledkom workshopu My Street Films SK.

Industry program Impact Days sa zameria spoločenský dopad filmov. Dva projekty sa zúčastňujú workshopu, počas ktorého „pripravia koncept svojich impact kampaní, so zameraním na posilnenie spoločenského dosahu ich filmov, na dosiahnutie spoločenskej zmeny“: Kto sú oni (r. Barbara Vojtašáková) a Hlavička (r. Marina Andree Škop, Vanda Raýmanová). Verejná časť programu Impact Days prinesie masterclass, prípadovú štúdiu či predstavenie projektov, ktoré sa zúčastňujú workshopu.

Festival prinesie taktiež diskusiu Audiovízia bez bariér II: Aj nevidiaci majú právo na kino venovanú inkluzívnosti, workshop filmového zvuku, ktorý je vhodný aj pre nevidiacich a slabozrakých, či ďalšie diskusie a masterclassy.

Web: www.jedensvet.sk

publikované: 04.11.2022
aktualizované: 04.11.2022