English                                                        Sobota 20.04.2024, 01:45

Art Film Fest Košice aj so slovenskými filmami

Art Film Fest Košice po 23 rokoch mení miesto konania a presúva sa na východ Slovenska. Premiérovo prvý košický ročník sa bude konať od 17. do 25. júna a ponúkne návštevníkom 131 filmových snímkov.

Festival vstupuje do novej éry s viacerými novinkami. Okrem tradičných sekcií ako Európske zákutia, Láska a Anarchia, Okolo sveta, Prísľuby východu či medzinárodných súťaží si diváci prídu na svoje aj vďaka sekciám Be2Can starter s výberom najlepších filmov z Benátok, Berlína a Cannes, či Variety Select: Art Films s filmami o umení a umelcoch podľa výberu kritikov časopisu  Variety.

Medzi dvanástimi súťažnými hranými filmami bude bojovať o ocenenie Modrý anjel úspešný koprodukčný film Ja, Olga Hepnarová (r. Petr Kazda, Tomáš Weinreb). Sugestívny, dramatický príbeh poslednej popravenej ženy v Československu na seba strhol pozornosť už počas svojej premiéry na Berlinale 2016.

Výber toho najdôležitejšieho z domácej scény posledného roka uvedie už tradičná sekcia Slovenská sezóna. Diváci sa môžu tešiť na stredometrážny tichý príbeh o mužovi čakajúcom na dôležitú operáciu 5 October (r. Martin Kollar), horúcu letnú drámu Agáva (r. Ondrej Šulaj), koprodukčný film o parkúristoch Ani ve snu! (r. Petr Oukropec), divácky úspešného Čističa (r. Peter Bebjak), Evu Novú (r. Marko Škop) s bravúrnym výkonom Emílie Vášaryovej, cenami ovenčený film Koza (r. Ivan Ostrochovský), dokumentárnu jam session Para nad riekou (r. Robert Kirchhoff), epizódu z úspešného televízneho cyklu Prvá: Zora Jesenská (r. Róbert Šveda) či príjemnú roadmovie STANKO (r. Rasťo Boroš).

Čerešničkou tejto sekcie bude špeciálne premiérové uvedenie snímky Všetko čo mám rád. Film Martina Šulíka z roku 1992 sa takmer po 25 rokoch vracia do slovenských kín v digitálne zreštaurovanej verzii, ktorú Slovenský filmový ústav digitalizoval a reštauroval v rámci národného projektu Digitálna audiovízia.
Film ako vôbec prvý na Slovensku zachytáva vtedajšie aktuálne prechodné obdobie po páde železnej opony. Svoju premiéru si odbil krátko po vzniku samostatnej Slovenskej republiky, a stal sa tak jedným z prvých domácich filmov. Režisér považuje tento film za svoj najosobnejší. Tvrdí: „Je osobný aj preto, že v ňom hrá môj otec Anton Šulík, a aj preto, že mnohé situácie, ktoré sa do filmu dostali, majú reálny základ.“ Všetko čo mám rád  zachytáva život rozvedeného, nezamestnaného tridsiatnika Tomáša (Juraj Nvota), ktorý prežíva vzťahovú krízu so svojou anglickou priateľkou Ann (Gina Bellman).

Laureátmi ocenenia Hercova misia sú český herec Karel Roden a srbský herec Lazar Ristovski. Ocenenie Zlatá kamera si prevezmú britský režisér a scenárista Stephen Daldry a britský režisér Alan Parker.

Art Film Fest Košice sa bude konať v centre Košíc, na Hlavnej ulici. Projekcie desiatok súťažných i nesúťažných snímok sa budú konať na piatich miestach: v priestoroch Kunsthalle a Kulturparku, v niekdajšom Kine Slovan, Kine Úsmev a v mestskom prírodnom kine.

Art Film Fest Košice sa koná s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.
Viac informácií k programu festivalu nájdete v katalógu.

www.artfilmfest.sk

Súvisiace články:
Slovenské filmy na MFF Art Film Fest 2015
Slovenské filmy na MFF Art Film Fest 2014
Slovenské filmy na MFF Art Film Fest 2013

publikované: 16.06.2016
aktualizované: 17.06.2016