English                                                        Piatok 26.04.2024, 10:17

4 živly na úteku

22. ročník festivalu 4 živly (6. – 9. 8. 2020) v Banskej Štiavnici reštartuje domácu sezónu filmových podujatí, ktoré v marci nečakane pozastavila pandémia COVID-19. Napriek tomu, že program zostal oproti pôvodnému plánu ukrátený o jeden deň, nechýba v ňom tradične pestré zastúpenie súčasných i klasických slovenských filmov.

V nálade tohtoročnej témy EXIT sa predstaví výrazný celovečerný debut Juraja Šlauku Punk je hned!, ktorý živým hudobným sprievodom ozvláštni gitarista a skladateľ David Kollar. Režisér Robert Kirchhoff sa osobne zúčastní projekcie a diskusie spojenej s filmom Hej, Slováci!, reflektujúcim Slovensko desať rokov po vzniku samostatného štátu. Detské 4 živly uvedú v distribučnej predpremiére krátky animovaný film Cez palubu! (r. Filip Pošivač, Barbora Valecká). Vznikol v česko-slovenskej koprodukcii a pohráva sa s kánonickým príbehom o Arche, v ktorej mal Noe zhromaždiť páry niektorých zvierat, aby ich zachránil pre istým vyhynutím.

Filmová historička Eva Filová zostavila zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ blok krátkych filmov a jedného žurnálu pod názvom Hotovo, padla, fajront. (Ne)možnosti vycestovania v bývalom Československu preskúmajú: Cesta k slnku (r. Karol Skřipský), "...a siedmy deň v týždni" (r. Vojtech Andreánsky), Malé rekreácie (r. Kazimír Barlík), Dobrý deň Sorrento (r. Štefan Ondrkal), Víkendy na druhom svete (r. Karol Floreán) a Týždeň vo filme. 39/1968 (r. Štefan Kamenický).

Súčasťou 4 živlov bude aj súťažná prehliadka Iné vízie SK, ktorá predstaví šesť krátkometrážnych diel na pomedzí filmu a výtvarného umenia: Poetika Anima (r. Kriss Sagan), Neptún (r. Tereza Dodoková), Papierový tanec (r. Zuzana Kičurová), Fragment 0 (r. Michal Žilinský), Struny (r. Frederika Csekeiová) a Pool, physical introduction (r. Tereza Sikorová, Tomáš Moravanský).

Web:
www.4zivly.sk


Súvisiace AIC správy:
4 živly 2019
4 živly 2018
4 živly 2017
4 živly 2016

publikované: 04.08.2020
aktualizované: 04.08.2020