English                                                        Piatok 26.04.2024, 12:32

4 živly o filmových číslach

Pozornosť 21. ročníka letného filmového festivalu 4 živly (7. – 11. 8. 2019) bude smerovať k číslam. Vo svojom programe predstaví jeden dokumentárny, tri hrané a trinásť krátkych slovenských filmov. Súčasťou bude i krst 2-DVD Slovenský dokumentárny film 60, ktorý vydal Slovenský filmový ústav.

V slovenskej distribučnej predpremiére a za účasti tvorcov sa premietnu dokument o elektronickej hudbe The Sound Is Innocent (r. Johana Ožvold) a zo sekcie Detské 4 živly rozprávka o láske, ľudskej odvahe a šikovnosti Hodinárov učeň (r. Jitka Rudolfová). Z programu pre deti poteší tiež projekcia siedmich epizód animovaného seriálu Tresky plesky! za účasti režisérky Veroniky Kocourkovej a krátky film Šarkan (r. Martin Smatana), ku ktorej sú pripravené aj dve tvorivé dielne.

Slovenskú kinematografiu zastúpia tiež staršie filmové diela: psychologická dráma Balada o siedmich obesených (r. Martin Hollý) a poviedkový Dialóg 20 40 60, na ktorom sa režijne podieľal Peter Solan.

Na festivale sa uskutoční aj krst 2-DVD Slovenský dokumentárny film 60 spojený s projekciou 3 + 2 + 1 = pásmo filmov, ktorá predstaví filmy z produkcie Krátkeho filmu z rokov 1963 – 1989, tematicky viazané na čísla, tohtoročnú tému festivalu: 12 rozhnevaných predsedov 12 neúrodných rokov (r. Jaroslav Pogran), Nedokončená kronika (r. Rudolf Urc), Dvaja dobrí kamaráti (r. Viktor Kubal), Tri tony šťastia (r. Vlado Balco), Skutočný príbeh (r. Ján Oparty) a český film slovenského tvorcu 34 dnů absolutního klidu (r. Elo Havetta). Krst sa uskutoční vo štvrtok 8. augusta o 16.00 hod. v kine Akademik pred projekciou pásma. za účasti dramaturga, režiséra, publicistu a zostavovateľa DVD Rudolfa Urca, riaditeľa Slovenského filmového ústavu Petra Dubeckého a riaditeľa pražského Národného filmového archívu Michala Breganta.

V rámci sprievodných podujatí sa otvorí i téma filmových a iných slovenských kultúrnych podujatí. Diskusia KapiTalks: Čísla v nezávislej kultúre bude hľadať odpovede na otázky: Aké je prežívanie existujúcich menších regionálnych umeleckých festivalov? Aké financovanie majú viaceré významné a dramaturgicky inovatívne udalosti so zaujímavým konceptom a tradíciou? S akými problémami lokálneho či nadlokálneho typu sa potýkajú, a akým výzvam z pohľadu fundraisingu čelia? Ako udalosti alternatívnej kultúry udržujú či zvyšujú svoju návštevnosť? Akú hodnotu majú peniaze v tomto kultúrnom sektore z pohľadu cost-benefit na jednu návštevníčku či návštevníka?

Web
:
www.4zivly.sk

Súvisiace AIC správy:
4 živly 2018
4 živly 2017
4 živly 2016

WebJET Toolbar
DocID: 22886 Edituj stránku
Zmenil:
Lea Pagáčová
Dátum:
05.08.2019 9:24 

publikované: 06.08.2019
aktualizované: 18.06.2021