English                                                        Štvrtok 28.03.2024, 12:32

Slovenské filmy sa predstavia v Austrálii

Od 27. do 31. marca 2019 sa v Sydney uskutoční šiesty ročník Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii, ktorý uvedie šesť celovečerných a päť krátkych slovenských filmov.

Diváci budú môcť vidieť drámu o vine a treste Pivnica (r. Igor Vološin), ktorá mala medzinárodnú premiéru na 23. MFF Pusan, triler o umelej inteligencii, ktorá sa vymkne ľudskej kontrole, Dôverný nepriateľ (r. Karel Janák), najnovšiu rozprávku Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava, historický film Roberta Sedláčka Jan Palach a film Sloboda nemeckého režiséra Jana Speckenbacha, ktorý mal premiéru na 70. MFF Locarno.

V austrálskej premiére budú uvedené dva digitálne reštaurované slovenské filmy: Signum laudis Martina Hollého s predfilmom Len lístok poľnej pošty Petra Solana.

Krátkometrážnu tvorbu zastupuje úspešný film ocenený na festivaloch v Clermont-Ferrand i Tampere Posledný autobus (r. Martin Snopek, Ivana Laučíková), najnovší film Ivany Šebestovej Žltá, ktorý sa predstavil na festivaloch v Clermont-Ferrand i Annecy, i dve animácie mladých tvorcov: Poetika Anima Kriss Sagan a Journey Mareka Jasaňa.

Filmy prináša do Austrálie spoločnosť ARINA v spolupráci s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films, s partnermi Slovenský filmový ústav, České filmové centrum, Národný filmový archív, České centrá a Aussie & Kiwi Film Fest a s podporou Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry ČR, Ministerstva zahraničných vecí ČR a Veľvyslanectva SR v Canberre.

Tlačová správa SFÚ (22. 3. 2019)

Web:
https://www.iksimafilms.com.au/

Dlhometrážne filmy v databáze AIC:
Pivnica (r. Igor Vološin): http://www.aic.sk/slovak-films/19860.html
Dôverný nepriateľ (r. Karel Janák): http://www.aic.sk/slovak-films/21413.html
Keď draka bolí hlava (r. Dušan Rapš): http://www.aic.sk/slovak-films/22592.html
Jan Palach (r. Robert Sedláček): http://www.aic.sk/slovak-films/22248.html
Sloboda (r. Jan Speckenbach): http://www.aic.sk/slovak-films/19866.html

publikované: 22.03.2019
aktualizované: 26.03.2019