English                                                        Sobota 27.04.2024, 00:00

Obeť Michala Blaška v L’Atelier 2019

Mladý slovenský režisér Michal Blaško sa vracia na pôdu prestížneho festivalu v Cannes. V roku 2017 tu vo svetovej premiére uviedol krátky film Atlantída, 2003, tentoraz predstaví v rámci podujatia LAtelier, programu Cinéfondation svoj pripravovaný celovečerný debut Obeť.

Film rozpráva príbeh Iriny, ukrajinskej slobodnej matky žijúcej v Česku, ktorej syna surovo napadli. Po prebudení z narkózy tvrdí, že to boli Rómovia. Irina sa vo svojom okolí stretáva s veľkou dávkou solidarity a dožaduje sa spravodlivosti. Až do momentu, kým nezistí určité nezrovnalosti v synovom príbehu. Film je anatómiou nevinnej lži, ktorá reflektuje nálady v dnešnej spoločnosti a ukazuje silu predsudkov.

Pripravovaný projekt zaznamenal ohlas už v januári na medzinárodnom fóre When East Meets West v Terste, kde získal ocenenie FLOW Postproduction Award v hodnote 15-tisíc eur. Nakrúcanie má začať na jeseň tohto roka.

Režijný debut vzniká v produkcii slovenskej spoločnosti nutprodukcia (Jakub Viktorín), koproducentmi projektu sú nutprodukce (CZ) a ESSE Production House (UA). Projekt podporili Creative Europe MEDIA, Audiovizuálny fond a Státní fond kinematografie.

Cinéfondation - L’Atelier vznikol v roku 2005 v rámci festivalu v Cannes, aby podporoval vývoj novej generácie filmárov po celom svete. Za 14 rokov existencie ním prešlo 198 projektov. Na jeho 15. ročníku sa zúčastní 15 projektov začínajúcich, ale aj známych filmárov z 15 krajín v kombinácii režisér – producent, ktorí budú mať možnosť stretnúť sa s potenciálnymi partnermi. 72. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes sa uskutoční od 14. do 25. mája 2019.

Tlačová správa na stiahnutie

Viac informácii na:

www.cinefondation.com
www.festival-cannes.fr
www.nutprodukcia.sk

publikované: 04.03.2019
aktualizované: 05.03.2019