English                                                        Štvrtok 18.04.2024, 15:06

www.festival-cannes.COM

CANNES INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Medzinárodný filmový festival Cannes

 

Jakub Viktorín je Producer on the Move 2022

Tento rok sa v rámci programu Producers on the Move opäť stretne dvadsať nádejných filmových producentov z rôznych európskych krajín. Náročný program bude prebiehať hybridnou formou, ako kombinácia online stretnutí pred festivalom a živých podujatí na festivale v Cannes od 19. do 23. mája. Slovensko v prestížnom výbere zastupuje Jakub Viktorín, ktorý sa producentsky podieľa na viacerých úspešných filmoch.

Máš od svojej účasti v programe Producers on the Move konkrétne očakávania?

Účasť pre mňa znamená príležitosť nového vzdelania o pracovných metódach v medzinárodnom filmovom priemysle. Osobne chcem získať nové skúsenosti v odbore medzinárodných koprodukcií, vývoja filmových projektov, vzdelávania a fundraisingu. V neposlednom rade, je to pre mňa príležitosť spoznať nových potenciálnych partnerov pre medzinárodné koprodukcie.

Okrem drámy Obeť s Michalom Blaškom pracuješ ešte aj na projektoch Vina a Cowgirl. V akom štádiu sa projekty nachádzajú?

Oba projekty sa nachádzajú aktuálne vo vývoji. Cowgirl je projekt ktorý priniesol scenárista Jakub Medvecký a aktuálne pracuje na verzii scenára pre financovanie. Vina je zas projekt ktorý priniesol Michal, ktorý aktuálne pracuje na prvej verzii scenára pre hľadanie medzinárodných partnerov na finalizáciu vývoja a nastavenie koprodukcie. Oba projekty by som práve rád predstavil aj v rámci Producers on the move.

Máš skutočne široký záber, v štádiu produkcie sa nachádzajú aj tvoje ďalšie projekty – dlhometrážny animovaný film pre deti Tonda, Slávka a Génius, biografický kreatívny dokument Ešte nie som, kým chcem byť a dráma Manželé Stodolovi. Ktorý z nich považuješ za najatraktívnejší pre zahraničné publikum?

Každý z týchto projektov je medzinárodnou koprodukciou, iným žánrom a prináša pre medzinárodné publikum niečo svoje, takže neviem jednoznačne odpovedať. Osobne dúfam, že Tonda, Slávka a Génius ako detský film ktorý používa klasickú bábkovú animáciu v modernom kontexte bude vedieť obstáť v konkurencii dnešnej CGI a 3D animácie.

V štádiu vývoja sa nachádza ešte kreatívny dokument Velvet Generation.

Ide o film v réžii Ivany Hucíkovej, ktorý prináša nahliadnutie do života súčasných mladých queer ľudí z východnej Európy na pozadí lokálnej československej ballroomovej scény. Film je v neskorom štádiu vývoja s potvrdenými hlavnými protagonistami a okrem iného momentálne čakáme na rozhodnutie AVF v rámci podpory produkcie.

Aké boli najväčšie výzvy, ktorým si musel v poslednej dobe ako producent čeliť?

Som veľmi rád že na projektoch v rámci našej spoločnosti môžem pracovať so skvelými kolegami, vďaka ktorým sú aj tie najväčšie problémy vždy zvládnuteľné. Takže aj výzvy spojené s pandémiou sa dali vždy vďaka koordinácii a spolupráci zvládnuť bez závažnejších následkov.

Programu Producers on the Move sa v minulosti zo Slovenska zúčastnili aj: Marko Škop, Silvia Panáková, Michal Kollár, Katarína Krnáčová, Marek Urban, Peter Badač, Katarína Tomková, for instance.

Text: Veronika Krejčová
Foto: archív Jakuba Viktorína
Zdroj: Film.sk Cannes Edition 2022

 


publikované: 05.05.2022
aktualizované: 06.05.2022