English                                                        Piatok 19.04.2024, 21:03

Krakovský filmový festival uvedie 11 slovenských filmov

Krakovský filmový festival uvedie na svojom 62. ročníku až 11 slovenských filmov, vrátane dvoch vo svetovej a jedného v európskej premiére. Ďalšie dva slovenské projekty sa predstavia na trhu CEDOC Market. Festival sa koná od 29. mája do 12. júna 2022 v krakovských kinách a online.

V Medzinárodnej súťaži dokumentárnych filmov nájdeme štyri slovenské filmy. Celovečerný debut Denisa Dobrovodu Katedrála zachytáva príbeh niekdajšieho mnícha, ktorý vyše 60 rokov svojpomocne staval neďaleko Madridu obrovskú katedrálu o veľkosti Sagrada Familia. Film bude mať v Krakove svoju svetovú premiéru – podobne ako debut Igora Ivanka Fragile Memory, osobný film o autorovom starom otcovi, kameramanovi Leonidovi Burlakovi, ktorý pomaly stráca pamäť. O dokumentárne ceny budú súťažiť taktiež Láska pod kapotou (r. Miro Remo) a Rekonštrukcia okupácie (r. Jan Šikl).

Vo výbere Medzinárodnej súťaže krátkych filmov sa nachádza poetický film Strigov Barbory Berezňákovej, zachytávajúci rozlúčku s blízkym človekom i zanikajúci svet tradičnej rusínskej komunity. Film bude uvedený v európskej premiére iba pár dní po tej svetovej na festivale Docaviv. Druhým filmom v súťaži je Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen.

O ceny v súťaži hudobných dokumentov DocFilmMusic sa bude uchádzať Kapr Lucie Královej. Jedným z porotcov tejto súťaže je Robert Kirchhoff.

V sekcii Czech Focus festival predstaví českú kinematografiu. Vo výbere sú aj dva slovenské filmy: Na značky! Márie Pinčíkovej a Každá minúta života Eriky Hníkovej. Sekcia Kids&Youth venovaná mladému publiku uvedie filmy Martin a tajomstvo lesa (r. Petr Oukropec) a Myši patria do neba (r. Denisa Grimmová, Jan Bubeníček).

Dva slovenské projekty sa zúčastnia koprodukčného trhu pre stredoeurópske dokumentárne filmy CEDOC Market: debut Romana Ďuriša Pokiaľ ja žijem a nový film Víta Janečka Miluj Generálov.

Slovenský filmový ústav je partnerom podujatia a organizuje networkingové podujatie pre filmových profesionálov, ktorého cieľom je zviditeľniť slovenské filmy a slovenských profesionálov na festivale.

publikované: 25.05.2022
aktualizované: 26.05.2022