English                                                        Sobota 04.05.2024, 22:39

Dve desiatky slovenských filmov na Finále Plzeň

Slovenská kinematografia bude mať už tradične bohaté zastúpenie na 36. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň (22. – 27. september 2023). Celkovo sa na festivale predstaví 20 slovenských filmov, z nich presná polovica v súťažných sekciách.

V súťaži celovečerných hraných a animovaných filmov sa o Zlatého rybárika uchádzajú: Brutální vedro (r. Albert Hospodářský), Citlivý človek (r. Tomáš Klein), Hadí plyn (r. David Jařab), Moc (r. Mátyás Prikler), Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (r. Filip Pošivač), Úsvit (r. Matěj Chlupáček).

V dokumentárnej súťaži sa nachádzajú dva slovenské filmy: Návštevníci (r. Veronika Lišková) a Všetci ľudia budú bratia (r. Robert Kirchhoff). Rovnako dva slovenské filmy budú bojovať o cenu pre najlepší krátkometrážny film: Asterión (r. Francesco Montagner) a Electra (r. Daria Kashcheeva).

V prehľadovej sekcii V síti roku 2022-23 sa predstavia #annaismissing (r. Pavel Soukup), Bod obnovy (r. Robert Hloz), Grand Prix (r. Jan Prušinovský), Kapr (r. Lucie Králová), Nikdy nehovor nikdy (r. Braňo Mišík), Slúžka (r. Mariana Čengel Solčanská) a Websterovci vo filme (r. Katarína Kerekesová). Filmy Čierne na bielom koni (r. Rasťo Boroš), Piargy (r. Ivo Trajkov) a Plastic Symphony (r. Juraj Lehotský) boli zas vybrané do sekcie České stopy.

Viac informácií:
www.festivalfinale.cz

publikované: 20.09.2023
aktualizované: 26.09.2023