English                                                        Piatok 26.04.2024, 15:20

32. Finále Plzeň so slovenskou účasťou

Filmový festival Finále Plzeň prinesie na svojom 32. ročníku aj tento rok spolu 16 slovenských filmov, pričom 4 z nich sa budú uchádzať o ceny.

O zlatého ledňáčka v Súťaži celovečerných hraných alebo animovaných filmov sa budú uchádzať slovenské koprodukčné filmy Domestik (r. Adam Sedlák) a Všetko bude (r. Olmo Omerzu).

O hlavnú cenu v dokumentárnej kategórii zabojujú Cirkus Rwanda (r. Michal Varga) a Okupácia 1968 (r. Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elisa Scheidt, Magda Szymków, Stephan Komandarev).

V nesúťažnej sekcii Prvý úlovok, ktorá je venovaná premiéram a predpremiéram, sa predstaví nový film Petra Kerekesa o budovaní spoločnosti Baťa Batastories a debut Teodora Kuhna Ostrým nožom.

Festival taktiež premietne dokumentárny film Ladislava Kaboša Kapela, tanečný film Backstage (r. Andrea Sedláčková) a triler Dôverný nepriateľ (r. Karel Janák). Slovenské minoritné produkcie bude zastupovať rozprávka Mareka Najbrta Čertovské pero, film na pomedzí fikcie a dokumentu o T. G. Masarykovi a Karlovi Čapkovi Hovory s TGM (r. Jakub Červenka), debut Beaty Parkanovej Chvilky, osobný dokument Anny Kryvenko Môj neznámy vojak a športová dráma Radima Špačka Zlatý podraz.

So svojim seriálovým projektom Škvrna sa predstaví aj Peter Bebjak a animovanú krátku tvorbu zastupuje Šarkan Martina Smatanu.

Viac informácií:
http://www.festivalfinale.cz/

Súvisiace AIC správy:
31. Finále Plzeň
30. Finále Plzeň

publikované: 09.04.2019
aktualizované: 16.04.2019