English                                                        Sobota 27.04.2024, 02:06

Chlieb náš každodenný sa predstaví na festivale v Clermont-Ferrand

Prestížny Medzinárodný festival krátkych filmov Clermont-Ferrand (27. 1. – 4. 2. 2023) uvedie v Medzinárodnej súťaži študentský film Chlieb náš každodenný Alice Bednárikovej a na Trhu krátkych filmov bude Slovenský filmový ústav už po piaty raz informovať o domácej krátkometrážnej tvorbe v stánku Central European Cinema (30. 1. – 3. 2. 2023).

Krátky film Chlieb náš každodenný z produkcie FTF VŠMU sa zahraničnému publiku prvýkrát predstavil na festivale v Cannes v rámci sekcie La Cinef a neskôr sa premietal vo výbere Prvé podanie (program European Film Promotion) počas Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary. Film zobrazuje tri generácie jednej rodiny z južného Slovenska pod spoločnou strechou, ktorých pokojné nažívanie rozbúri návšteva vnučky a otvorí tak tragicko-komickú minulosť a rodinné tajomstvá. „Rada skúmam, ako sa jednotlivé generácie ovplyvňujú. Bavila som sa pri režírovaní sekvencií z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, najmä kvôli kostýmom a maskám. S maskérkou Dankou Táborskou a kostýmovou výtvarníčkou Evkou Miklisovou sme sa mohli skutočne vyhrať. Navyše, mnoho kostýmov patrilo mojim rodičom, alebo rodičom kamarátov, čo pre mňa vytvára istú familiárnu autenticitu. Ako najsilnejšiu vnímam vo filme prvú generáciu starých rodičov, ktorí pozorujú, ako ich malé nevinné činy naberajú na objeme ako snehová guľa a tá pácha následky. Sú však len pozorovateľmi, akoby sa ich to už ani netýkalo. Plávajú ďalej, nepozerajúc sa za seba.“ prezradila režisérka pre časopis Film.sk.

Po piaty raz sa Slovenský filmový ústav (v spolupráci s Českým filmovým centrom a Slovinským filmovým centrom) zúčastní Trhu krátkych filmov, kde pod hlavičkou Central European Cinema predstaví filmovým profesionálom z celého sveta slovenskú krátkometrážnu tvorbu.

Letáčik Slovak Short Films 2022 – 2023.

Súvisiace AIC správy:
2022: Silné slovenské zastúpenie na festivale v Clermont-Ferrand
2021: Slovenský filmový ústav v Clermont-Ferrand doma
2020: Slovenský filmový ústav opäť v Clermont-Ferrand
2019: Slovenský filmový ústav v Clermont-Ferrand

publikované: 19.01.2023
aktualizované: 20.01.2023