English                                                        Piatok 26.04.2024, 21:25

Silné slovenské zastúpenie na festivale v Clermont-Ferrand

Prestížny Medzinárodný festival krátkych filmov v Clermont-Ferrand (28. 1. – 5. 2. 2022) uvedie v oficiálnom programe dva slovenské krátke filmy, režisér a producent Martin Smatana predstaví svoj pripravovaný film na koprodukčnom fóre Euro Connection a už po štvrtý raz budú slovenskí zástupcovia informovať o domácej krátkometrážnej tvorbe na Trhu krátkych filmov (31. 1. – 4. 2. 2022) v stánku Central European Cinema.

V Medzinárodnej súťaži sa prvýkrát zahraničnému publiku predstaví krátky animovaný film Bolo raz jedno more... Joanny Kożuch, ktorý prináša mozaiku príbehov z trblietavého dna umierajúceho Aralského mora. Svetlana hľadí do soľnej púšte svojím jediným okom. Gulšat spravuje prázdny hotel. Kapitán zaznamenáva stopy mora, ktoré odchádza a Sergej vozí turistov po jeho prázdnom, ligotavom dne. Poslední ľudia z Moynaku, ktorí si pamätajú pôvodný breh vysychajúceho Aralského mora… Ich dni sú posplietané zo spomienok na slávnu minulosť rybárskej veľmoci a snov o návrate veľkej vode. Súčasnosť tvorí cintorín lodí, ktoré už nikdy nevyplávajú z prístavu.

Do Clermont-Ferrand mieri tiež festivalovo úspešný krátky animovaný film Milý tati Diany Cam Van Nguyen približujúci vzdialenosti medzi rodičmi a deťmi. Prostredníctvom filmu sa režisérka vracia ku vzťahu s otcom a snaží sa pochopiť, prečo sa medzi nimi stratilo puto. Diana našla listy, ktoré jej otec písal z väzenia. Sú plné lásky ako nikdy potom. Po 15 rokoch na ne odpovedá ako dospelá. Snaží sa pochopiť, prečo od nich otec odišiel a ako históriu ich rodiny vníma on. Film sa bude premietať v rámci súťažnej sekcie LAB.

Po štvrtý raz sa v spolupráci s Českým filmovým centrom a Slovinským filmovým centrom Slovenský filmový ústav účastní Trhu krátkych filmov, kde filmovým profesionálom z celého sveta pod hlavičkou Central European Cinema predstaví slovenskú krátkometrážnu tvorbu.

Euro Connection

Euro Connection je európske koprodukčné fórum krátkych filmov, ktoré sa koná každý rok na Trhu krátkych filmov v Clermont-Ferrand a zameriava sa na podporu partnerstiev medzi európskymi produkčnými spoločnosťami pre krátke filmy. Vďaka spolupráci s európskymi korešpondentmi sa podujatia môžu zúčastniť aj producenti bez projektu (Producer Focus).

Tohtoročný nominant Slovenského filmového ústavu, animovaný projekt Ahoj leto (r. Martin Smatana, Veronika Zacharová) sa prebojoval do finálnej zostavy projektov, a vďaka tomu sa predstaví publiku medzinárodných filmových profesionálov.

Tešíme sa na vás v stánku Central European Cinema!

Letáčik Slovak Short Films 2021 – 2022.

Súvisiace AIC správy:
2021: Slovenský filmový ústav v Clermont-Ferrand doma
2020: Slovenský filmový ústav opäť v Clermont-Ferrand
2019: Slovenský filmový ústav v Clermont-Ferrand

publikované: 14.01.2022
aktualizované: 05.01.2023