English                                                        Piatok 26.04.2024, 00:18

Slovenská animácia na festivale Anifilm 2018

Medzinárodný festival animovaných filmov Anifilm v Třeboni (1. – 6. 5. 2018) predstaví tvorbu viacerých generácií slovenských animátorov. Súčasťou programu bude aj trhová platforma Visegrad Animation Forum určená filmovým profesionálom.

V Súťaži krátkych filmov bude Slovensko reprezentovať Žltá režisérky Ivany Šebestovej, ktorá sa v júni bude uchádzať o hlavnú cenu aj na medzinárodnom festivale animovaného filmu Annecy. V súťažných sekciách sa predstavia aj začínajúca generácia slovenských animátorov. Medzi študentskými filmami zabojuje plôšková animácia FOOD (r. Michaela Mihályiová) a v súťažnej sekcii Český obzor predstaví Dávid Štumpf svoju pixiláciu Woo-Hoo!

Do sprievodného programu festival zaradil aj 3D animovaný seriál pre deti Websterovci (r. Katarína Kerekesová), ktorý len nedávno získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti za Najlepší animovaný film. Staršiu večerníčkovú tvorbu zastupuje Emil Pampúšik (r. Blanka Šperková), ktorým si pripomenieme slovenského herca Milana Labudu.

Sté výročie založenia Československej republiky festival oslávi špeciálne zostaveným pásom. Premietnu sa v ňom jediný film Juraja Bindzára Oko, videoklip na motívy piesne Waldemara Matušku a Heleny Vondráčkovej Pieseň (r. Jaroslava Havettová) a digitálne reštaurované krátke filmy Viktora Kubala Šach a Idol. V pásme sa predstaví aj film Zástupy Heleny Slavíkovej-Rabarovej odkazujúci na socialistický „fenomén“ večne čakajúcich ľudí, rovnaké obdobie reflektuje aj Posledný kameň (r. Július Hučko), ktorý kritizuje cenzúru a ideológiu ovplyvňujúcu umeleckú tvorbu.

Anifilm uvedie bude aj film surrealistu Jana Švankmajera Hmyz, ktorý v marci vstúpil do slovenskej distribúcie.


Slovenské zastúpenie na Visegrad Animation Forum (VAF)
VAF je najvýznamnejším podujatím pre profesionálov pracujúcich s animovaným filmom v regióne strednej a východnej Európy. Základným cieľom a snahou fóra je prilákať nových partnerov, producentov, vysielateľov, sales agentov, filmových distribútorov a predstaviť im krátke animované filmy vo vývoji a televízne seriály. Jeho zámerom je tiež zvýšiť odbornú prax autorov a producentov animovaného filmu, prezentovať ich schopnosti a zlepšiť kvalitu prezentovaných projektov.

V rámci pitching fóra budú prezentované tri slovenské projekty. V kategórii krátkych filmov je ním Krížom krážom (r. Nina Turčanová), prvý slovenský animovaný film vyšívaný tupou ihlou. Vo výbere seriálovej tvorby sa predstaví Tresky plesky! (r. Veronika Kocourková), ktorý hravou formou vysvetľuje deťom, ako fungujú prírodné javy a katastrofy. Výnimočne bude tento rok zastúpená aj kategória celovečerných animovaných filmov – O nepotrebných veciach a ľuďoch je pripravovaný koprodukčný film štyroch režisérov, na ktorom sa podieľa aj Ivana Laučíková.

V sekcii New Talents 2018 reprezentujú slovenskú animáciu dvaja tvorcovia Marek Jasaň s filmom Tutti a Barbora Bárková so snímkou Kontrast.
Spoluorganizátorom podujatia VAF je slovenská Asociácia producentov animovaných filmov.

Celý program VAFu: http://visegradanimation.com/program-schedule/

Súvisiace AIC články:

Slovenská animácia na festivale Anifilm 2017
Slovenská animácia na festivale Anifilm 2016
Slnko v sieti 2018 - ocenenia

publikované: 28.04.2018
aktualizované: 28.04.2018