English                                                        Sobota 27.07.2024, 05:26

Slovenská animácia na festivale Anifilm 2017

Medzinárodný festival animovaných filmov Anifilm v Třeboni (2. - 7. 5. 2017) predstaví súčasnú slovenskú animáciu nielen v rámci oficiálneho programu festivalu, ale aj ako súčasť programu pre filmových profesionálov Visegrad Animation Forum (2. - 4. 5. 2017).

Slovenské filmy na Anifilme
V medzinárodnej súťaži celovečerných filmov pre deti bude o hlavnú cenu bojovať film Lichožrúti (r. Galina Miklínová), o bytostiach žijúcich v našich domácnostiach, ktoré nám strácajú vždy len jednu ponožku z páru, a v súťaži krátkych filmov sa objaví Superbia (r. Luca Tóth), odohrávajúca sa v surrealistickej zemi Superbia.

V medzinárodnej súťaži študentských filmov bude uvedený film Chilli (r. Martina Mikušová) o vášni, agresivite a nedorozumeniach v partnerskom zväzku. Ďalší študentský film Tutti (r. Marek Jasaň), cvičenie na tému ruky rozohrávajúci akýsi „tanec rúk“, sa predstaví v súťaži abstraktnej a nenaratívnej animácie.

Medzinárodnú súťaž videoklipov ozvláštnia ďalšie dva slovenské projekty: videoklip Andreja Kolenčíka Robert Pospiš & Martin Sillay: V tom šírom poli a Marián Vredík a jeho Čisté Tvary: Krv Ako Hustá Tečie Voda.

Slovenské zastúpenie na Visegrad Animation Forum (VAF)
VAF je najvýznamnejším podujatím pre profesionálov pracujúcich s animovaným filmom v regióne strednej a východnej Európy. Základným zámerom a snahou je prilákať nových partnerov, producentov, vysielateľov, sales agentov, filmových distribútorov a predstaviť im krátke animované filmy vo vývoji a televízne seriály. Jeho zámerom je tiež zvýšiť odbornú prax, prezentovať schopnosti tvorcov a producentov, zlepšiť kvalitu obsahu a vizuálnu stránku projektov a praktické schopnosti autorov a producentov animovaného filmu.

V rámci pitching fóra pre krátke filmy vo vývoji budú prezentované aj dva slovenské projekty. Prvým je projekt Divoké bytosti (r. Marta Prokopová, Michal Blaško), produkovaný spoločnosťou Super film, rozprávajúci bizarný príbeh zo sveta, v ktorom ľudia prepustili miesto pánov tvorstva zvieratám. Druhý projekt Šarkan (r. Martin Smatana) o malom chlapcovi snívajúcom o svete dospelých pochádza z dielne produkčnej spoločnosti Bfilm.

V súťažnom pitching fóre pre TV seriály & špeciály vo vývoji sa predstaví Mimi a Líza - vianočný špeciál (r. Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová, produkcia: Fool Moon).

Program fóra zahŕňa aj ukážku súčasnej slovenskej animácie, v rámci ktorej sa premietnu Mila Fog (r. Marta Prokopová), Okupácia (r. Martina Mikušová) a Drobci - epizóda Výlet (r. Vanda Raýmanová).

V sekcii New Talents 2017 reprezentuje slovenskú animáciu Martina Mikušová so svojím filmom Chilli (SK, 2016). Kompilácia New Talents bude ďalej z Anifilmu pokračovať na rôzne medzinárodné festivaly animovanej tvorby, kde bude prezentovať tvorcov zo strednej a východnej Európy.

Prezentovať sa bude aj súčasná situácia slovenskej animovanej tvorby v rámci slovenských raňajok vo utorok 2. mája, kde sa predstavia slovenské pripravované projekty.

Minulý rok sa na pôde VAFu v Třeboni konalo stretnutie národných filmových fondov krajín V4, ktoré sa tento rok rozšírilo o diskusiu s národnými vysielateľmi.

Spoluorganizátorom VAFu je slovenská Asociácia producentov animovaných filmov.

Celý program VAFu: http://visegradanimation.com/line-up-of-the-visegrad-animation-forum-2017-unveiled/

Súvisiace AIC články:
Slovenská animácia na festivale Anifilm 2016
Slovenská animácia na festivale Anifilm 2015

publikované: 28.04.2017
aktualizované: 19.05.2017